Olivenolje og urter setter smak
Den greske kaldpressede olivenoljen er verdensberømt for den gode smaken. Oljen brukes til nesten all matlaging men også i stedet for smør på brødet. Den er utsøkt i all sin enkelhet og å dyppe brød i olivenolje og siden smaksette det med salt og pepper.
Urter og kryddervekster brukes flittig i gresk matlaging. De vanligste er oregano, timian, rosmarin og basilikum. Til te brukes først og fremst malotira – en urt som vokser i tørre fjellområder, og kamomille som skal ha en betennelseshemmende effekt.
Du har kanskje hørt at befolkningen på Kreta er blant de som spiser sunneste i verden? Les om Kreta dietten hvis lurer på hva det egentlig er.
Gresk fast food
Det greske svaret på pølse- og hamburgerkiosken er Sovladidiko-barene. Her serverer de grillspyd med eller uten pita samt gyro (det vi kaller kebab). Blir du sulten på shoppingrunden eller mens du er på farten kan du for noen få euro sette sammen en helt egen crêpe med de ingredienser du liker best. Vil du ha en søt variant anbefaler vi nutella og jordbær!
Kretiske søtsaker
Søte og gode er de små kretiske paiene, Lichnarakia. Et sprøtt paiskall fylt med mizitraost som er blandet med egg og honning toppet med kanel og sesamfrø. Paiene kan kjøpes på de fleste bakerier og passer perfekt til ettermiddagskaffen. Lokoumades er en annen søt kretisk spesialitet. De friterte melbollene ligner våre berlinerboller og serveres med varm sirup eller iskrem. Kjempegodt!