Spa weekend – tips for ferie med velvære i fokus

En spa-weekend passer for de fleste; det kan være en fin måte å tilbringe kvalitetstid med kjæresten, vennene eller kanskje familien, men hvor får dere de beste opplevelsene? Apollo kjenner spaferie-destinasjonene. Her finner du tips til storbyer og hoteller med spafølelsen i høysetet. Unn deg en helg med velvære for kropp og sjel!


Massasje på spa

Gå på spa i Gdansk

Polen er et rimelig land å reise til, og det gjelder også om du vil på spa-weekend. Til Gdansk ved Østersjøen kan du fly direkte på ca. 1,5 time (fra Oslo). Den gamle havnebyen er definitivt verdt å vurdere som reisemål, uansett reisens formål. I Gdansk finnes det flere dag-spa, eller du kan velge å bo på et hotell som har spa-avdeling, blant annet Hilton Gdansk, Hotel Gdansk eller Hanza Hotel. Rett nord for Gdansk ligger badebyen Sopot, med noen flotte hoteller med fine spa-fasiliteter, f.eks. Novotel Gdansk MarinaSheraton Sopot Hotel og Mera Spa Hotel. Uansett om du skal benytte fasilitetene på hotellet du bor på, eller gå på et dag-spa, husk at det kan være lurt å forhåndsbestille tid, i alle fall hvis du skal ha full behandling. 

Bestill reise til Gdansk
Besøk en sauna i Helsinki

Prøv finsk sauna i Helsinki

En reise til Finland er ikke komplett uten et sauna-besøk; det er så stor del av kulturen. Tradisjonell sauna kan være en annerledes erfaring for mange: å sitte naken og svett sammen med andre i et VELDIG varmt lite rom, for så å avkjøle seg utenfor, er kanskje litt utenfor komfortsonen for enkelte. Heldigvis finnes det spa med mildere varianter; "vanlige" temperaturer eller dampbadstu, og basseng du kan avkjøle deg i. I sentrum er Arla's sauna et godt alternativ, og den legendariske svømmehallen Yrjönkadun har egne dager for menn og kvinner (mange bader nakne, men du kan bruke badetøy). Flamingo SPA nær flyplassen har en familievennlig del, og en del for voksne (18+). For tradisjonell sauna kan du besøke Kotiharjun Sauna i bydelen Kallio utenfor Helsinki.

Bestill reise til Helsinki
Hamam - tyrkisk bad

Tyrkisk hamam

Hvorfor ikke besøke et ekte tyrkisk hamam på langweekend i Istanbul? Bare arkitekturen i mange av de er verdt et besøk i seg selv. Har du ikke besøkt et tyrkisk bad før, kan det være lurt å lese litt om det først, eller i det minste snakke med resepsjonisten når du kjøper inngangsbillett, slik at du vet litt om ritualene og hvordan du bør oppføre deg. Er det for eksempel et tradisjonelt, historisk hamam du vil besøke, eller et hotell-bad? Vanligvis har du tre muligheter når du skal kjøpe billett: "gjør det selv" varianten, hvor du har med eget håndkle, såpe osv. (ikke å anbefale for førstegangsbesøkende), tradisjonelt besøk hvor en ansatt skrubber og masserer deg i ca et kvarter, eller "spesialvarianter" med f.eks. aromaterapi, refleksologi eller lignende.

Bestill reise til Istanbul
Naturlig spa i Den blå lagune

Naturlig spa på Island

Mange assosierer begrepet "varme kilder" med Island. Den mest kjente av dem, og den mest kommersielle, er uten tvil Blue Lagoon som ligger sør for hovedveien mellom Keflavik (flyplassen) og Reykjavik sentrum. Her kan du gjøre alt fra å holde møter, nyte god mat, til å ta en rekke typer behandlinger – og selvsagt bare nyte å duppe rundt i det naturlig varme vannet. Nettopp fordi de geotermiske kildene er så mange på Island, er tilbudet av badebassenger stort. Vil du bo på hotell med spa-fasiliteter i Reykjavik, kan du f.eks. prøve Icelandair Hotel Reykjavik Natura, Grand Hotel Reykjavik eller  Hlemmur Square. I Reykjavik kan du også besøke ett av flere bassenger, eller den gyllne stranden Nauthólsvík hvor friskt sjøvann og varmt, geotermisk vann blandes.

Bestill reise til Reykjavik

Andre spa-reiser:

 

Begrepets opprinnelse

Ordet spa stammer fra den belgiske byen Spa som hadde en storhetstid på 1600-tallet takket være sine varme kilder. Tradisjonelt har begrepet blitt brukt om steder hvor man kunne bade i naturlige, helsebringende mineralbad. I dag brukes ordet spa om hoteller, feriesteder eller tilbydere av velvære-tjenester som hydroterapi, kroppspleie og massasje, gjerne med fokus på sunt kosthold og avslapning.

Varmt bad eller spa?

Tenk på det slik: du går på spa for å bli stelt med og føle deg vel, mens du besøker et termalbad (mineralbad) for å slappe av og "lindre plager". Besøker du et bad, er det ofte rimeligere. På mange av dem er det mulig å kjøpe massasje og lignende i tillegg.