Kombinasjonsreiser
årets morsomste reisetrend

Hvitkalkede, greske hus møter fargesterke neoklassiske fasader. Late dager på stranda i skjønn kombinasjon med operabesøk på et mini La Scala – midt i Middelhavet.

Smak mer av Hellas ved å kombinere Santorini med årets nyhet: Syros.

Magiske Santorini Finn magien på Santorini

Derfor er kombinasjonsreiser årets morsomste reisetrend

To reisemål – en ferie. Å kombinere reisemål på en og samme reise kan være den mest sympatiske reisetrenden akkurat nå. Selv om det er herlig å få tid til å lande, senke skuldrene  og føle seg som hjemme i ferien, kan det være like fint å krydre reisen med flere inntrykk og opplevelser som gir enda flere ferieminner.

Apollo har lenge tilbudt kombinasjonsreiser til land litt lengre bort som Thailand, Egypt og India, men nå har trenden for alvor fått fotfeste også på mange av Middelhavets populære reisemål. I 2022 satte Apollo en rekord i antallet kombinasjonsreiser og det ser ut til at mange flere har kastet seg på trenden i år.

Feriens dynamiske duo

På nesten alle reisemål som lokker med sol og strand kan du nå forlenge ferien og slå to fluer i en smekk. Til sommeren kan din idé om en dynamisk duo av spennende opplevelser i blant annet Kroatia, Kypros og Hellas – så klart, bli virkelighet.

– Vi har tidligere lansert herlige feriereiser til sjarmerende Sivota på den greske fastlandskysten sammen med fantastiske naturopplevelser i landsbyer høyt oppe i fjellene, som Mikro Papigo lengst opp i den nokså ukjente regionen Zagoria. En heftig kontrast mellom hav og fjell. Vi ser at stadig flere velger kombinasjonsreiser for å få muligheten til å oppleve nye omgivelser og inntrykk, sier Daniel Barkland, markedssjef hos Apollo.

Sommeren 2023 fyller Apollo på med en skikkelig godbit av en kombinasjon midt i det greske øyriket – den elegante klassikeren Santorini møter årets reisenyhet – den litt hemmelighetsfulle øya Syros med hovedstaden Ermoupolis, viss navn, helt tilfeldig er en hyllest til guden for reiser – nemlig Hermes.

Den sagnomsuste øyverden Kykladene med alle de klassiske reismålene er for øvrig som skapt for nettopp å kombinere flere øyer på en og samme reise.

– Vi har stor tro på kombinasjonen med den større øya Santorini, som alltid har vært et populært reisemål blant våre gjester – og den mindre, genuine perlen Syros, der turistrømmen glimrer med sitt fravær.

Krystallklart vann på Syros Krystallklart vann på Syros.

Kosmopolitiske Kykladene

Ermoupolis anses være hele øygruppens uoffisielle hovedstad. At Syros har så mange av de offentlige institusjonene gjør øya til et vitalt reisemål året rundt med et pulserende, dog lite og sympatisk byliv inne i den største byen. Når du går av båten i havna er det litt som å stige inn i en liten historisk storby midt i Egeerhavet. Her lokker ikke bare koselige kroer og kaféer. Syros krydres med kultur, blant annet i form av teater- og operahuset Apollo fra 1860-tallet som er en miniatyrkopi av La Scala i Milano.

Øya var lenge et viktig handelssted mellom det østre og vestre Middelhavet med tett kontakt til betydelig større metropoler. Og arkitektonisk sett minner Ermoupolis helt riktig mer om det klassisk italienske, som vi kjenner fra kystbyer som Palermo og Cagliari, enn til den ellers så karakteristiske blå-hvite tradisjonen man møter på naboøyene Mykonos og Tinos.

”Et postkort av et sted”

Til Syros kommer men med båt fra Santorini, øya der mange norske par og familier med litt "fingerspitzen gefuhl" har funnet sitt drømmehotell ved en av de perfekte lavastrendene.

Santorini har vært i Apollos i portefølje i lang tid og vi tilbyr i dag drøyt 50 hotell på denne bratte vulkanøya.

– Først og fremst er det par som kommer hit, men stadig flere familier velger Santorini. Gjennomgående er det gjester som setter estetikk høyt på ønskelista, også i ferien. Ett av våre mest populære hotell er Avaton Resort & Spa, dette er et Apollo Mondo One of a kind-hotell med makeløs utsikt over Caldera. Et populært valg – ikke minst blant par på bryllupsreise. En ekte postkortdestinasjon! Et annet godt hotell er Aegan Plaza, som bare ligger 50 meter fra den spektakulære sorte lavastranda i koselige Kamari.

 

Koselige Ano på Syros Det er en nesten litt uvirkelig å rusle rundt i gatene i koselige Ano på Syros.

Naturreservat og hotell for den kresne

På Syros har Apollo tre hotell – trioen ligger som i en perlerad på vestsiden bare noen skritt fra strandlivet. Lengst opp ved det store naturreservatet med turstier og bortgjemte strender ligger Kini Beach, en av Syros mest populære samlingssteder for soltilbedere og strandløver. Vi forstår hvorfor når havet ligger flatt og fristende nedenfor det sympatisk litt kresne hotellet Apollon Kini.

Syros' 21 000 innbyggere har også sørget for å krydre øya med fine gastronomiske opplevelser. I tillegg til fire fremgangsrike vinprodusenter finner du både osteystere og kunsthåndtverkere her.

En av den sistnevnte typen er Manos Mastorikis, som for fire år siden forlot en hektisk karriere som jurist i Athen og flyttet hjem til morens barndoms øy. Her i et enkelt hvitt hus med eventyrlig utsikt over den vesle byen Papouriou på rett oppunder 500 meters høyde egner han seg nå for tiden helt til sin keramikk.

– Jeg driver galleriet Chimera Art & Craft like bak teateret i Ermoupolis, men det er her jeg har mitt verksted. Jeg inviterer små grupper hit som får være her en halv dag. Vi skaper og avslutter alltid med litt mat og vin. Man er så nær naturelementene her oppe, sier Manos Mastorikis og myser utover landskapet fra sin uteplassen sin.

Italienske arkitekter og greske skipsredere

Naboen til teaterhuset Apollo, som for øvrig er tegnet av italieneren Pietro Sampo, ligger Syrosfolkets selvsagte møteplass; torget Miaouli med sin blendahvite, vakre marmor og det litt pompøse rådhuset. Der inne holder blant annet Ermoupolis’ vice borgemester Panos Koutavas til:

– Hele byen vår ble bygd fra bunnen med kapital fra rike greske skipsredere, av tyske og italienske arkitekter på 1800-tallet. Til forskjell mange av våre naboøyer har vi egentlig aldri trengt åpne dørene helt for turistene, og fremdeles er 75 prosent av alle som kommer hit grekere. På Syros er det ikke noen store hotell, og takket være at vi her har samlet store deler av Kykladenes administrasjon er det en lokalbefolkning som jobber hele året her. Det har medført en behagelig bypuls, sier Panos Koutavas.

Det er vanskelig å ikke si seg enig.

Avaton Resort & Spa, Santorini Avaton Resort & Spa på Santorini.

 

3 hotell på Syros:

  • Boutique di Mare Hotel. Koselig beliggenhet og en herlig åpen arkitektur ved en godt gjemt bukt i sørvest. Ta en avstikker til den nærliggende småbyen Poseidonia med de storslåtte aristokratiske skipsredervillaer fra midten av 1800-tallet.
  • Dolphin Bay. Delfinbukta er formet som et sneglehus og har en av Syros fineste sandstrender, Galissas. Hotellet ligger på stranda har 166 rom og er ett av øyas største - en ekte familiefavoritt med barnebasseng og vannsklier.
  • Apollon Kini. Bygd på en høyde over den fine havnebyen Kinion er Apollon Kini stedet for de som søker magiske solnedganger og fred og ro. Det er bare 7 kilometer til Ermoupolis, som har et lite men levende sentrum og et herlig havneområde. Ta en båt og oppdag de bortgjemte vikene som ligger lenger nord.

3 hotell på Santorini

  • Aegan Plaza. Dette er ett av de hotellene som bookes mest hos Apollo. Du forstår hvorfor når du ser det der det ligger pent fordelt på flere hvitkalkede hus - bare 50 meter fra den spektakulære sorte lavastranda i koselige Kamari.
  • Avaton Resort & Spa. Ett av Apollos utvalgte Mondo One of a kind-hotell har nydelig utsikt over det dramatiske Caldera-området, og er en favoritt blant våre bryllupsreisende. Her bor man behagelig adskilt i byen Imerovigli i gangavstand til den dynamiske hovedstaden Fira.
  • Costa Grand Resort & Spa. Søsterhotellet til Aegan Plaza i kjente Kamari på Santorinis østre side. Costa Grand ligger på stranda og er blitt smykket med et Customer Choice Award takket være kombinasjonen av lekker beliggenhet, elegant innramming og mange basseng.

Slik reiser du hit:

Apollo har direktefly til Santorini fra Oslo og Trondheim. For å kombinere med Syros går det båt fra havna i Santorini til Ermoupolis på Syros og den tar drøyt 4 timer.

Finn en kombinasjonsreise