Fotballtur til London: Den store pubguidenFotballreisen til London: Den store pubguiden

Av Søren Sorgenfri

London er fotballens mekka, og pubbesøk hører selvsagt til – men hvor går man hen, om man vil nyte en pint med hjemmelagets fans før kampstart?

En betydelig del av reisen til Londons mekka av en fotballby, er et par timer eller tre på den lokale puben før kampstart. Ikke minst for stemningens skyld. Men selv om fotballreiser er populære som aldri før, og turistene strømmer til de store stadioner i stort antall, så blir det færre og færre puber i London. Og i England for den saks skyld. Pubene erstattes av cafeer og restauranter, så hvor går man, hvis man har kjøpt en fotballreise til Chelsea, Arsenal, Tottenham, West Ham eller legendariske Wembley – og lysten på en pint på puben er tilstede?

Apollo Reiser hjelper deg her og nå med pubguiden til de mest populære klubbene i den britiske hovedstaden.

Chelsea FC
Chelsea-pubben The Butchers Hook

Chelsea er ikke alles "cup of tea", men de er godt representert på puber i nærheten av Stamford Bridge. Frankies Sports Bar på selve stadion er populær, men rett ovenfor Stamford Bridge ligger puben The Butchers Hook. Chelsea FC ble grunnlagt i pubens lokaler, som den gang het The Rising Sun. Senere The Stamford, som på 80-tallet igjen ble populær hos hjemmepublikummet. I dag har de et bredt utvalg av ale og har gode tilbud på den obligatoriske Sunday Roast.

Vi har tidligere reklamert for The Harwood Arms, og gjør det gjerne igjen. Den er i dag en gastropub fra øverste hylle, så oppvarmingen til kampen kan kombineres med en lunsj i absolutt toppklasse. Du kan forvente at Chelsea-fans er på puben helt opp mot kampstart. Det er et pussig syn – når mange fotballfans står og drikker øl mellem spisende gjester. Det hele i en munter og hyggelig stemning.

The Butchers Hook
Fulham Road 477

West Ham

The Hammers har som bekjent flyttet inn i nye lokaler til Londons Olympiske stadion. Det har flere fans tatt ille opp, men de mange pubene i Stratford som ligger i nærheten, gjør at West Ham med tiden helt sikkert slår røtter her. På selve stadion serveres det mainstream øl til overpris, noe de store nye engelske stadionene gjør – så hold deg til en pub i gangavstand. Nær stasjonen i Stratford ligger mikrobryggeriet Tap East, og hit går du for kosens skyld – ikke stemningens.

The Cow i Westfield Center er populær, men The Boleyn på hjørnet av Green Street og Barking Road er proppfull av West Ham fans. The Queens på Green Street rett ved stasjonen er litt mer avslappet. Generelt bekjenner alle puber i dette område seg som puber for hjemmelagets fans, men de fleste steder er fans fra bortelaget velkomne. Bare de holder en lav profil og ikke holder med Tottenham, Chelsea, Arsenal eller Manchester United. Og i alle fall ikke Millwall.

The Boleyn Tavern
Barking Road 1

Arsenal
The Gunners pub

Det er en håndfull gode puber, som bekjenner seg til Gunners-folket. Arsenal flyttet fra Highbury til Emirates i 2006. Med bare 10 minutters gange fra det gamle stadion til den nye hjemmebanen betyr  at fansen har beholdt sine stampuber. The Twelve Pins på Seven Sisters Road er en stor pub, og rommer mange tørste fans og ligger sentralt ved Finsbury Stasjon. The Tollington Arms på Hornsey Road er populær og har vunnet en pris, som den beste pub for Arsenal-fansen. El Comandante med det cubanske tema på Annette Road er også et yndet oppvarmingssted.

Men puben The Gunners skal oppleves. Hele puben er spekket med Arsenal-suvenirer fra gulvet til tak og gjør stedet til et Arsenal ’tempel’. Det skal som sagt, oppleves!

The Gunners
Blackstock Road 204.

Tottenham
Og her en Pint

Det er flere gode puber nær Tottenhams nye stadion, Tottenham Hotspur Stadium. Skal man være sikker på å få en skikkelig Spurs-opplevelse, så er det ingen vei utenom The Bricklayers Arms. Der er det Tottenham-klenodier og bilder over det hele, stemningen er alltid god, og det samme er betjeningen. Men er du fan av bortelaget, så styr unna!

I det samme område ligger The Victoria (The Vic) og The Coach and Horses, som har en beer garden som er verdt å nevne. På solskinnsdager holder vi oss til beer gardens – og The Bell and Hare har Tottenhams største ølhage. Det fyres opp i grillen, når været tillater det. Men altså, England og solskinn = ikke sant.

The Bricklayers Arms
High Road Tottenham 803.

Wembley
Opplev fotball på Wembley

Englands ikoniske nasjonalarena har huset landskamper, FA Cup semifinaler og finaler, samt finalen i den lille pokalturneringen og alle playoff-finalene. Det er med andre ord mange gode grunner huke av den store stadion på besøkslisten over fotballarenaer.

Wembley-området er imidlertid stort sett tørrlagt for puber. Det er mange små hyggelige restauranter i de slitte gatene opp mot selve stadioen, men få puber – som ligger et stykke fra stadioen. Ved stadioen er det som å bevege seg inn i et annet univers. Bjørvika-aktige leiligheter avløser det nedslitte og grå, og ved siden av selve stadioen ligger det store og høye Hilton Hotel. Dette er din redning som forfriskningssted før kampen. Sky Bar 9 i niende etasje har en fin utsikt over stadionområdet. Den har fungert som pub for Spurs tilhengere i eksil, mens White Hart Lane blev revet ned og bygget opp igjen. Sky Bar 9 bærer naturligvis en karakter av å være en hotellbar, men for formålet gjør den stor nytte – et steinkast fra stadion.

Sky Bar 9
Lakeside Way, Wembley

Bestill fotballreiser til London