Den perfekte fotballdag i LondonDen perfekte fotballdag i London

Av Søren Sorgenfri

London har mengder av gastropuber, men slett ikke alle er verdt å besøke. En tommelfingerregel sier, dersom menyen byr på en karrirett, laks, fish ’n chips, burger og en eller annen biff, så tar ikke kjøkkenet seg selv alvorlig. Har du havnet på et sånt sted, ta en pint og gå videre. Raskt.

London er fotballens mekka, men det har tatt tid for hovedstadsklubbene å kjempe til seg den tittelen. Premier League feirer 27 år denne sesongen, og de første fem sesongene ble vunnet av Manchester United og som tok seg av mesterskapet fire ganger. Deretter Blackburn Rovers med legendariske Alan Shearer og Chris Sutton som tok et enkelt mesterskap.

Senere stemplet London-lagene inn. Arsene Wengers Arsenal i første omgang og deretter velholdne Chelsea FC. Tottenham med Christian Eriksen har ennå ikke vundet et mesterskap i Premier Leagues tid, men Spurs har dog fått flere muskler enn på lenge, og er ikke lenger det flamboyante mannskapet som underholdte i hver tredje kamp. I dag er Spurs et fullblodig topplag, som norske fotballturister reiser glade og forventningsfulle til London for å se – sesong etter sesong. Forrige sesong har Tottenham flyttet tilbake til et om- og utbygget White Hart Lane. Det er bra, for i nærheten av både Arsenal og Tottenhams normale hjemmebaner, finner man en lokal og god gastropub, som vil noe mer med kjøkkenet sitt enn bare slenge metervarer over disken.

Arsenal og Tottenham

The Pig and the Butcher - fotballtur til London
The pig and Butcher, Liverpool Road 80, Islington

Kun halvannen kilometer fra Arsenals hjemmebane Emirates og fem kilometer fra White Hart Lane ligger The Pig and Butcher i Islington. Menyen endres hver dag, men har fokus på britiske produkter og lokale samarbeidspartnere, noe som understreker deres landlige stil. Øl- og vinmenyen fokuserer på små bryggerier og andre uavhengige produsenter. Der er gjesteøl fra Belgia, Tyskland og Østerrike, men ellers er det britiske og en del London-baserede bryggerier på dominerer.

Det er tunge landlige retter, som styrer menyen med en twist av det danske kjøkkenet – slett ikke tilfeldig. Den ene eieren er nemlig danske Maria Larsen, og derfor kan det spottes rød-hvite innslag i hver rett. Vi er fire menn som har satt oss til bords, og serveringsbrettet presenterer en røkt makrellsalat, en fusjon mellom terrine og dansk sylte av gris, en fortolkning av den lyserøde greske torskerognssalaten ’taramosalata’, pub-klassikeren spicy kyllingvinger og den engelske blodpølsa ’black pudding’.

Videre fulgte sikahjort med Red Duke of York poteter og kål. Sticky Rice Pudding som vår mor ville laget den, om hun hadde vært en erkeengelsk dame med stive overlepper. Som en oppvarmende lunsj til en sen kamp, eller som 3. omgang etter kampen.

Tottenham har som nevnt hatt midlertidig adresse på Wembley, der tilbudet av gode puber er beskjedent – tross i å være nasjonalarenaen. Legg av noen penger til en taxi, og prøv i stedet The Princess of Shoreditch. En pub med et stort utvalg av øl i første etasje og restaurant i etasjen over. Samme landlige stil som The Pig and Butcher, men nærmere Wembley. Regn med en halvtimes kjøretur, men det er det verdt.

The Princess of Shoreditch, Paul Street 76-78.

Chelsea

De blå fra Chelsea hører hjemme i et mer velstående område enn sine to rivaler, men det er ikke en ulempe når det gjelder det kulinariske. Vi har tidligere på nettsiden anbefalt The Harwood Arms, men den tåler godt å bli nevnt igjen. Gastropuben med vilt og annet godt fra skog og hegn som tema, er den eneste gastropuben i London med en Michelin-stjerne. Tre retter for omtrent 400 kroner, så det er all grunn til å være lykkelig. Ligger kun et steinkast fra Stamford Bridge – så ses vi her før kampen med et stort antall Chelsea-publikum. God stemning!

The River Café - fotballtur til London
Kun halvannen kilometer fra Stamford Bridge ligger The River Cafe. Dette er det ideelle sted for å avslutte fotballdagen, dersom ikke dagen har satt for mange flekker på tøyet ditt da. The River Cafe er en institusjon på Londons matkart, men har overhodet ikke med britisk mat å gjøre. Sånn sett. Kjøkkenet sverger til et old school italiensk kjøkken, og The River Cafe feirer i år 30 års jubileum, hvilket er en bragd i seg selv i en så hektisk og endringsvillig by.

Legendariske Ruth Roger loser trygt The River Cafe som allikevel har noe å gjøre med moderne britisk mat. Faktisk en hel del. Stjernekokker som Jamie Oliver og Gordon Ramsey, som de med litt kanalvalg på TVen har fått med seg i ulike programmer som har preget den engelske og den internasjonale matkulturen, har gått i skole her med en lang rekke andre toppkokker. Den enkelheten og lett tilgang til mat, som ikke minst preger Jamie Olivers kulinariske tankegang – kan spores direkte til det åpne kjøkkenet på The River Cafe.

Denne lørdagskvelden er det fullbooket. Alle kan se alt og alle i det åpne kjøkkenet og det store lokalet, noe som gir en uhøytidelig atmosfære. Derfor slipper du å frykte at denne Michelin-belønte restauranten kan bli et for stivt sted som landingsplattform etter en lang fotballdag.

Menyen endres daglig og tilpasses sesongens tilbud av råvarer. Porsjonene er av en størrelse som ville gjort enhver italiensk mamma stolt.

De på The River Cafe kan med all trygghet sikte ytterligere 30 år inn i framtiden.

Superflex

Det er ikke kun magen og fotballsjelen som skal tilfredsstilles på en sånn reise. Start dagen med å skyte kulturblink fra øverste hylle. Blant annet har den danske kunstnergruppen Superflex hatt en utstilling på det store kunstmuseet Tate Modern ved Themsen. Kunst og kultur har det ikke enkelt i Danmark for tiden, men satt i et fotballøyemed så kan en utstilling på Tate sammenlignes med å få en en kontrakt med FC Barcelona. Og ikke nok med det. Superflex er en ikke-britiske kunstnergruppe, som er blitt tildelt det største arealet til en utstilling i museets enorme haller noensinne. Det er et scoop – intet mindre.

Utstillingen har to sentrale nedslag. For det første er det ikke en stopp og se utstilling. Det er en inkluderende og inviterende utstrakt hånd i form av 3-personers husker. Store voksenhusker med plass til tre med en klar kollektiv tanke om, hva man kan få til i fellesskap. Det er både tankevekkende og morsomt å se voksne mennesker både koordinere en felles husketur og kunsten å overvinne frykten for å se fjollete ut. Det hele ender selvfølgelig i latter og smil, når først husken er i fart, og du sendes tilbake til barndommens himmelfart i parken.

Et annet sted i hallen finner du et farget teppe. Fargene er hentet fra de britiske pengesedlene. Over teppet svinger et kulependel i stor fart – hva holder oss nede? Tyngdekraften eller pengene? Det fargerike teppet gir også et finurlig optisk, og ligner en trapp med trinn.

1,2,3 sving utstillingen varer frem til 1. april og er et selvsagt stopp for kulturell føde eller kjæresteturen med substans.

The Tea Room
The Tea Room - fotballtur til London

Mange fotballkvelder ender på en bar i Soho. En ny type cocktailbarer med asiatisk tilslag har skutt opp i London. The Tea Room i Soho er innrettet som en bar fra 1960-tallets Hong Kong. Indiana Jones møter 007 og resultatet er dempet belysning, utsmykning og lavmælt prat om banditter og skjulte skatter.

Cocktailmenyen er fylt med navn som Apekongen, Den hvite demon, Øya og dobbelt lykke. Snacksen består av dumplings og andre asiatiske klassikere i miniformat til den som er litt fysen – ikke uvanlig etter en lang dag i verdens fotballhovedstad.

Stemningen er kul, rolig og samlet. Prisene på cocktails og øl? De starter ved fem pund.

Bestill fotballreiser til London