Reiserute med MS River Victoria

Kart Tsarens vannveier

Vidt og vekslende

Vi ferdes gjennom 17 sluser og seiler mer enn 1 900 kilometer. Mellom storbyene Moskva og St. Petersburg passerer vi små og store byer med tradisjonell arkitektur, vide åkre og store skoger som vitner om enorme naturressurser og byer som har spilt sentrale ­roller i Russlands historie.

Moskva – Uglich – Jaroslavl – Goritsy – Kizhi – Mandrogi – St. Petersburg
 

 

DAG 1 Norge – Moskva
Flyreise til Moskva og transport til MS Victoria. Innsjekking, middag og velkomstmøte.

DAG 2-3 Moskva
Moskva har mange betydningsfulle severdigheter som vitner om byens posisjon opp gjennom tidene, bl.a. Kreml, Den røde plass, Vasilij-katedralen, Leninmausoléet og Bolsjoiteateret, som er med på byrundturen. I forbindelse med Kreml er det inkludert et besøk i Rustningskammeret. Dette er et av Russlands store skattkamre, med en overdådig samling av rustninger og klær – og ikke minst tsarens egen krone, Monomakh, dekorert med de vakreste edelstener. Dette MÅ bare oppleves!

I tillegg til de inkluderte utfluktene kan du også være med på:

Metrosystemet – en helt spesiell russisk kulturopplevelse og sannsynligvis verdens vakreste, med stasjoner prydet i både krystall og marmor. Utbyggingen av metroen startet på 1930-tallet, og utsmykkingen var i stor grad Stalins verk. Metroen ble etter hvert kjent som ”folkets palass”. Turen kombineres med kveldsutflukten ”Moscow by Night”; da er det roligere på metroen og færre passasjerer. Utflukten inkluderer den historiske paradegaten Gamle Arbat, som speiler byens vekslende historie fra adelen på 1700-tallet til punkerne under glasnost.

Romfartsmuséet har en interessant samling av gjenstander knyttet til russisk tilstedeværelse i rommet, fra Jurij Gagarin foretok den første bemannede romferden 12. april 1961 og framover. Samlingen omfatter bl.a. den første raketten og kosmonautenes drakter og personlige eiendeler.

The Russian National Dance Show er en flott kveldsutflukt for den som er glad i folkemusikk og dans.

På ettermiddagen dag 3 kaster båten loss, og seiler på Moskvakanalen med kurs mot Uglich.

DAG 4 Uglich
Vi seiler inn til denne lille idyllen der løkkuplene strekker seg mot himmelen. Det var her i Uglich at lille prins Dimitri, sønn av tsar Ivan den grusomme, ble drept bare ni år gammel. Adelsmannen Boris Godunov tok over tsartronen, og Rurikdynastiet gikk mot sin undergang. I Uglich besøker vi de to kirkene som ligger på det gamle festningsområdet og får vite mer om dette dramatiske kapittelet i Russlands historie. Vi får også se oss litt rundt i byen, som blant annet er kjent for sin produksjon av Chaika-klokker.

DAG 5 Jaroslavl
Jaroslavl er den eldste byen ved Volga, grunnlagt av fyrst Jaroslav den vise i år 1010. Med sine rundt 600 000 innbyggere er dette den største byen i ”Den gylne ring”, området rundt Moskva. Jaroslavl var et viktig handels- og kultursentrum kjent for sine mange kirker, som også preger byen den dag i dag. Omvisningen inkluderer det lokale markedet samt Eliaskirken, som ble bygd på 1600-tallet med penger gitt av to rike brødre. Kirken er kjent for sine vakre og unike veggmalerier og en ikonvegg som har hele seks nivåer med ikoner.

DAG 6 Goritsy
Vi seiler på Volga-Baltikum-kanalen med sine sju sluser og ankommer Goritsy i løpet av dagen. Den er en typisk russisk landsby, hvor vi får se folks hverdagsliv på nært hold.  Utfluktene starter med besøk på et utdanningssenter for restaurering av gamle trehus og kirker, og fortsetter til et aktivitetssenter for barn og ungdom. Her undervises det i scenekunst og lokalt håndverk som brodering og knipling. Vi avslutter med et besøk hos et pensjonistektepar som forteller om seg og sitt.

DAG 7 Kizhi
Denne dagen seiler vi over Europas nest største innsjø, Onega, som er spesielt kjent for sitt klare vann. Vi ankrer opp på Kizhi-øya, som ligger nord i innsjøen, i det russiske Karelen. Kizhi har et flott friluftsmuseum med en interessant samling av tradisjonelle trehus, blant annet flere -kirker. Én av disse er den fascinerende Kristi Forklarelseskirke, som står på UNESCOs verdens-arvliste. Dette er hovedkirken på øya, og den har ikke mindre enn 22 løkkupler. Det mest oppsiktsvekkende er likevel at hele bygget er satt sammen uten bruk av en eneste spiker – det kan man virkelig kalle tømrerkunst!

DAG 8 Underveis
I dag kan du nyte dagen på soldekket og titte på landskapet som glir forbi. Vi legger til i Mandrogi for å spise en lunsj med smakfulle og typiske sjaslik – russiske grillspyd. Det blir tid til å rusle litt på egen hånd: en titt innom det lokale bakeriet, vodkamuséet eller Pushkins eventyrskog, eller kanskje du vil lære mer om matrjosjkadukkene på ett av verkstedene? På ettermiddagen tar vi fatt på siste etappe mot St. Petersburg. Denne kvelden kan du gjerne kle deg litt ekstra pent; dette er kapteinens avskjedsmiddag.

DAG 9 - 12 St. Petersburg
Vi krysser Ladogasjøen og seiler inn i idylliske Neva, og ankommer tsar Peter den store sin elskede by, St. Petersburg. Dagen går med til å bli kjent med byen som én av Russlands mest betydningsfulle herskere grunnla i 1703. Peter den store hadde et sterkt ønske om å modernisere landet, og byen skulle være et utstillingsvindu mot vest. Derfor ble den utsmykket med det ypperste av det ypperste, og utenlandske arkitekter, malere og ¬billedhuggere stod i kø for å få slippe til.
Oppholdet i St. Petersburg starter med en bussrundtur: langs hovedgaten Nevskij Prospekt ligger adelens mange palasser og praktbygg fra tsartiden, og vi passerer krysseren Aurora som avfyrte kanonskuddet – signalet som ble starten på revolusjonen i. Isak-katedralen, Admiralitetet og Peter-Paul festningen står også på programmet. Et besøk i Vinterpalasset, som var tsarens hovedpalass og regjeringssete, er en selvfølge; og kunstsamlingen i Eremitasjen kan måle seg med Louvre.
Under dagene i St. Petersburg blir det god tid til å oppleve mer av denne flotte byen i tillegg til den inkluderte turen til Pushkin og det kongelige sommerstedet Katarinapalasset med det berømte ravrommet. Et høydepunkt for mange blir nok likevel ballettforestilling på ett av St. Petersburgs teatre – vi skal se Giselle eller Svanesjøen. (Bestilles og betales om bord)

DAG 12 St. Petersburg – Norge
Utsjekking etter frokost og flyreise tilbake til Norge.

Reiseruten er preliminær og tilpasses underveis ut fra vannstanden i elven. Noen ganger kan utfluktene medføre en lengre bussreise om båten må legge til et annet sted. Det tas forbehold om endringer som følge av uforutsigbare hendelser underveis; som værforhold/vannstand, streik, flyforsinkelser, endringer i åpningstider eller andre lokale forhold. Dette kan skje kort tid før anløp, og er sikkerhetsmessig og operative avgjørelser tatt av kaptein og rederi utenfor Apollos kontroll.

Smakebiter fra elvecruiset

Uglic
En av de mange vakre kirkene i idylliske Uglich

Jaroslavl kirke
Jaroslavl er den eldste byen ved Volga

Château de Villandry
Bymuren som omgir Goritsy

Enestående trearkitektur
Enestående trearkitektur på Kizhi-øya

Vakre St. Petersburg
Vakre St. Petersburg