Nyttige tips til reisen
 

Pass og Visum
Visum kreves og passet ditt må være gyldig minst 6 måneder etter hjemkomst. Les om visum her.

Reisedokumenter
To-tre uker før avreise får du tilsendt to sett reisedokumenter: Flybillett og Apollos billett som gjelder for elvecruiset med lugarnummer.

Flyreisen
Flyreisen fra Oslo til Moskva er direktefly med Aeroflot. Fra St. Petersburg til Oslo er det flyreise med Finnair via Helsinki. Om bord får du kjøpt forfriskning og snacks. (Vi anbefaler å ta med eller kjøpe et lite mellommåltid underveis da middag serveres ca. kl 19.30).

Bagasje
Du kan ta med 1 kolli innsjekket bagasje, maks 23 kg, pluss 1 stk håndbagasje, maks 8 kg (55 cm x 35 cm x 25 cm). Husk at bagasje kan bli forsinket; medisiner og andre nødvendigheter skal pakkes i håndbagasjen. Vi minner om at reglene vedr. væsker i håndbagasjen gjelder både for ut- og hjemreise.

Utreisen
Innsjekking på flyplassen er på egenhånd. Du kan sjekke inn online fra 23 timer før avreise på www.sas.no eller på flyplassen ved avreise. Innsjekking på flyplassen er senest 2 timer før beregnet flyavgang.

Flyforsinkelser
Det hender at det oppstår forsinkelser. Ved eventuell forsinkelse må du forholde deg til den informasjonen som gis av flyselskapets representant. Kontakt flyselskapets serviceskranke dersom flyet ditt er forsinket.

Immigrasjon/tolldeklarasjon
På flyreisen eller ved ankomst til Russland vil du motta et immigrasjonskort samt tolldeklarasjon. Immigrasjonskortet skal utfylles av alle. Tolldeklarasjonen skal KUN utfylles dersom du har store verdier med deg.

Ankomst Moskva/St. Petersburg
Apollos reiseleder møter med Apollo skilt utenfor ankomsthallen. Deretter blir det felles busstransport til båten. Reiseleder inviterer til velkomstmøte første kveld, og vil være tilgjengelig hele cruiset. 

Siste dagen
Etter frokost sjekker vi ut for transport til flyplassen og flyreisen til Norge. 

Dagsprogram
Et dag-for-dag program for påfølgende dag er klart hver kveld.  Dette inneholder all informasjon om måltider, utflukter og annet som er viktig å vite for neste dag. Apollos  reiseleder informerer fortløpende, og gjerne i forbindelse med middagen. For mer detaljert dagsprogram se "Reiserute".

Restaurant
Maten er lokal og velsmakende – og hver dag serveres frokostbuffé, samt tre eller fireretters lunsj og middag. Det er en bordsetting, da restauranten er stor nok til alle passasjerene. Restaurant og bord tildeles på cruises første middag, og man beholder samme bord hele cruiset.

Tips
Reiseleder informerer i begynnelsen av cruiset om hvordan tips skal fordeles. Tips til utflukter og besetningen om bord beregnes totalt til €90 (ca NOK 900 / 7000 Rubler) per reisende.
 

Påkledning
Klesstilen om bord er uformell – også i restauranten. Til cruisets avskjedsmiddag kan herrene gjerne stille i jakke og slips. Vi anbefaler komfortable klær og gode sko til utfluktene. Videre bør man tilpasse klærne etter årstiden. Den ene dagen kan solen skinne, mens neste dag er det kjølig. Vår og høst er variable, vi anbefaler å ta med i tillegg til sommerklær: vindtett jakke, varm genser, stillongs, hansker, skjerf vår og høst. Underveis på cruiset seiler båten på kanaler og innsjøer, og det vil også være anledning til en dukkert underveis. Området mellom St.Petersburg og Moskva ligger på samme breddegrad som Oslo/Ålesund. Se gjerne www.pent.no eller www.yr.no for værvarsel før avreise.

Røyking
Røyking tillatt i anviste røykesoner utendørs.

Internett
Det finnes gratis WiFi  - med forbehold om dekning. 

Kjøp om bord og valuta
All kjøp om bord som drikke og ekstra utflukter registreres på en personlig cruisekonto, og en sluttregning utstedes dagen før hjemreise. Kontoen kan gjøres opp med Mastercard, Visa eller Rubler. Etter dette benyttes Rubler i kontanter som betalingsmiddel om bord. Vi anbefaler at du tar med en liten start kapital i Rubler, så du slipper å veksle penger til små innkjøp i starten av cruiset. Har du ikke tilgang til Rubler før avreise finnes det minibanker i St.Petersburg og Moskva, hvor du kan gjøre kontantuttak. Eventuelt kan du også ha med euro i kontanter for å veksle til Rubler. Skipet har ikke lov til å veksle valuta.
100 rubler = ca. NOK 13 /EUR 1.34. (11.04.2018)

Shopping
Storbyene St.Petersburg og Moskva er moderne byer med mange forretninger som har godt utvalg. Varene er stort sett importert fra vesten og prisene er omtrent som hjemme. I St.Petersburg er det handlegaten Nevskij Prospekt, og i Moskva Den Røde plass som er kjent. Byrundturene har stopp ved disse steder. På alle steder man legger til i løpet av cruiset finnes det boder som selger de typiske Matrioska-dukkene, sjal, duker, broderier, skinn, pelsvarer, smykker osv. Vi anbefaler å kjøpe suvenirer ol. på de mindre stedene da prisene i St. Petersburg og Moskva er høyere. Båten har en liten suvenirbutikk hvor det selges prospektkort, frimerker og suvenirer. Den selger et stort og oversiktlig elvekart med detaljert beskrivelse over Tsarens vannveier, til ca. 200 Rubler. Informasjon om åpningstider gis om bord.

Tilleggsutflukter
Det tilbys et variert program om bord. Tilbudet varierer fra seiling til seiling, og bekjentgjøres ved innsjekking. Utfluktene går med engelsktalende lokalguider, og betales før utsjekking med VISA/MasterCard.

Endring av reiseruten underveis
Reiseruten er preliminær og tilpasses underveis ut fra vannstanden i elven. Noen ganger kan utfluktene medføre en lengre bussreise om båten må legge til et annet sted. Det tas forbehold om endringer som følge av uforutsigbare hendelser underveis; som værforhold/vannstand, streik, flyforsinkelser, endringer i åpningstider eller andre lokale forhold. Dette kan skje kort tid før anløp, og er sikkerhetsmessig og operative avgjørelser tatt av kaptein og rederi utenfor Apollos kontroll.

Til de hjemme
For informasjon om hjemkomst: flynummer står på flybilletten. Oslo Lufthavn OSL Passasjerservice Telefon 06400. www.osl.no