Mat&vin i Kroatia

Mat og vin i Kroatia

Gå på matmarked og ta en kaffe i Split, smak lokal vin i Makarska og fiskegryte i Hvar – Kroatia formelig flyter over av matsensasjoner. Her kommer fire tips for reisen til Kroatia for deg som er interessert kulinariske opplevelser.

Nyfisket på Hvar

Er du på Hvar må du prøve øyas gastronomiske spesialitet – Gregada, en fiskegryte som blitt servert i flere hundre år. Du får retten på nesten alle øyas restauranter, og hver restaurant har sin egen versjon av oppskriften. Basis er dog alltid dagsfersk fisk som kokes med poteter, svart pepper, selleri og løk. Gregada er enkelt, godt og billig. Det er viktig å merke seg at det tar nesten 40 minutter å tilberede retten, så kom ikke kjempesulten til restauranten!

Selvsagt har de også andre gode fiskeretter på menyen i Kroatia, med nyfisket fisk og lokalproduserte grønnsaker. 

Tradisjonell Peka

Peka er en tradisjonell dalmatisk rett som kan varieres i det uendelige, men som oftest består retten av kjøtt og grønnsaker som godgjør seg i flere timer i en gryte plassert på glødende kull. Den lange tiden det tar å tilberede gjør kjøttet utrolig mørt. Tenk bare på at retten ofte må forhåndsbestilles.

Fisk til middag
Fiken på marked i Spilt

Crni rižot

Bestiller du en crni rižot vil du få en annerledes matopplevelse. Risottoen er med en blekksprut som ved Middelhavet kalles sepia. Blekket fra blekkspruten farger risen svart og gir retten dens karakteristiske smak. Det blir en kremet, svart risrett som toppes med revet parmesan. Nam, nam!

Frukt og grønnsaker på markedene

Lubne og søte fersken, fersk fiken, søte vindruer og ferske nøtter. På frukt- og grønnsaksmarkedet i Split finner du alt du trenger for en dag på stranden. Hit kommer de fra bygdene omkring for å selge nyplukket frukt og grønnsaker hver dag. Tips! Kjøp fersk fiken om du er der i sesong – de er søtere enn godteri!

Kaffepause i Split

Splits havnepromenade, kalt Riva på folkemunne, er det beste stedet å gå om du er kaffetørst. Kaféene ligger på rekke og rad og hit kommer både Splitbeboerne og turistene for å se på folkelivet.

Jeny

Restaurant Jeny ligger vakkert til oppe i fjellene ovenfor Tučepi og er et must for deg som er interessert i mat og spesielt presentasjonen av denne. Restaurant Jeny er den første – og foreløpig eneste – restauranten på Makarskas riviera som er omtalt i Michelin-guiden.

Prøvesmak vin i Makarska

Kroatia er et undervurdert vinland. Lær deg mer om de kroatiske vinene i vinbaren Grabovac, ved torget i Makarska, hovedstedet langs Makarskas riviera. Her serveres også lokale oster, skinke og salami. Har du fått opp appetitten skal du fortsette til Kalalarga, gågata som snor seg gjennom Gamlebyen, og Konoba Stari Grad, byens beste restaurant.

Vil du lære deg mer om vin kan du bli med på vår utflukt Vinsmaking i landsbyen Imotski, der vingården til familien Grabovac ligger.

Vingård i byen Imotski