Bilde av kroatia

Krystallklare Kroatia!

Koselige badesteder og pittoreske fiskehavner. Kilometerlange strender, bortgjemte badebukter og krystallklart hav. Fine storbyer og rolige fjellandsbyer. Velkommen til Kroatia og Makarskas riviera, en av Europas mest spektakulære kyststrekninger.

Bilde fra et marked

Solen siles gjennom palmekronenes blader, den marmordekte havnepromenaden skinner i sollyset. Langs den kafébesatte promenaden, også kjent som Riva, slentrer turister med iskrem i hendene og par som går hånd i hånd. Det er en vanlig sensommerdag i byen Split. Her råder en glamorøs stemning, og det er ikke for ingenting at byen pleier å beskrives som Kroatias Saint Tropez. Midt i mylderet av smale gater, kirker og kjeller-hvelv ligger Narodni Trg, folkets torg. – Torget er som en cocktail av ulike arkitektoniske stiler, sier guiden Sanja, som viser oss rundt i Split. Her kan man følge hele byens historie på én og samme plass. Vi fortsetter til markedet, der gamle menn og kvinner fra nærområdet selger nyhøstet frukt og grønnsaker.

– Blant Splitbeboerne er det tradisjon å handle her på lørdagene, sier Sanja. Men helgen begynner alltid med en kaffe på en av kafeene langs Riva. Det er dit man går for å se og bli sett.

Split tilbyr bra shopping, moderne vinbarer, førsteklasses restauranter og fine bad. Hvis du ønsker enda mer strandliv, kan du for eksempel oppholde deg deler av ferien i Split og resten på Makarskas riviera – eller på en av de trivelige øyene Hvar eller Brac.

Landskapet er dramatisk, med de høye Biokovo-fjellene på den ene siden og Adriaterhavet på den andre. Det er en opplevelse i seg selv å ferdes langs kysten. Det er havet som er Makarska-rivieraens største attraksjon. Her er det riktignok ingen sandstrender, men fravær av sand gjør at vannet er renere her enn andre steder rundt Middelhavet. Dessuten frister de lyse, fine natursteinstrendene ofte med naturlig skygge fra sjenerøse, beskyttende pinjetrær.

Gatehjørne i Kroatia

I det krystallklare vannet utenfor kysten venter noen av Kroatias fineste øyer. Vi forlater byen Split med katamaran for å oppdage noen av dem. Den nærmeste øya Brac blir vårt første stopp. Vi stiger i land i Pucisca, en uanselig liten havnelandsby med hvite kalksteinshus og terrakottarøde tak. Det hviler en rolig sjarm over stedet. Men ingen skryting – til tross for at det amerikanske reisemagasinet Travel+Leisure nylig utpekte landsbyen til en av Europas vakreste. Vi fortsetter til toppen av øya, det 778 meter høye utkikkspunktet Vidova Gora. Her venter en strålende utsikt over øya og øygruppen. Store deler av øya dekkes av tett grønnsvær, med oliventrær og pinjeskog. Langt der nede strekker stranden Zlatni Rat, Gyllne hornet, seg ut som en hvit pil i det blå havet. Det er en av Europas vakreste strender, øyas største turistmagnet. Etter et par dagers avslappende sol og bading på Brac fortsetter vi til naboøya Hvar. Den lille havnebyen kan beskrives som et Split i miniatyr, med smale gater, elegante butikker og en havnepromenade kranset med kafeer og barer. I høysesongen er Hvar en av Kroatias mest populære øyer, en tumleplass for jetset-folket. Hvar er den mest solsikre øya i den kroatiske skjærgården. Her kan du nyte herlige klippebad, windsurfing eller en dukkert fra de store badetrappene. Å se solen gå ned over byen på den andre siden av havnen er ett av byens mest prisverdige kveldsfornøyelser. Neste dag ser vi byen våkne til liv over kaffe og ferskpresset appelsinjuice på torget ved havnen. Vi ser turister med store ryggsekker som akkurat har steget av morgenfergen, skippere på vei med matkasser til de luksuriøse seilbåtene i havnen og damer som selger tørket lavendel, øyas mest kjente suvenir. Fra kirken like ved høres stemningsfull orgelmusikk.

 Fantastisk strand i Kroatia
 
Bilde av dessert

Vi rusler gjennom de stille gatene og fortsetter langs vannet. Setter oss på en brygge og dypper føttene i vannet. Rundt lunsjtider leter vi oss fram til Lungomare. Restauranten ligger litt bortgjemt i en bakgate, men de marine dekorasjonene viser at vi er på rett sted. I taket henger fiskegarn, piggsvinfisker og skjell. Ved bordet like ved sitter eieren selv omgitt av familie og venner. Han forteller at han akkurat er tilbake etter en vellykket fisketur, og insisterer på at vi må smake på fangsten. Litt senere kommer han tilbake med en nygrillet sverdfisk. Den er perfekt grillet og servert uten fiksfakseri. Salt, pepper, sitron. Vi konstaterer at det er alt som trengs når fisken er så fersk som denne – og det er reisens beste lunsj. Etter et par dagers øyloffing lander vi i Makarska for ytterligere noen dager med herlig strandliv. Fra hotellbalkongen venter en fantastisk utsikt over byen med de dramatiske, høye fjellene som bakgrunn. I havnen ligger utfluktsbåtene side om side, som skapt for den som vil ut på adriatiske oppdagelser med minst mulig anstrengelse. Vi begir oss i stedet inn i smugene ovenfor havnen. På torget midt i landsbyen ligger en vakker gammel kirke, og ved siden av den et lite frukt- og grønnsaksmarked. Her handler vi kulinariske suvenirer i form av lavendelhonning, lokal olivenolje og søte, store fikener. Deretter fortsetter vi til stranden, kaster av oss flipflopene og dykker ned i det krystallklare vannet.