Bilde av: Lindos

Severdigheter på Rhodos

På Rhodos finnes det mange severdigheter for den nysgjerrige. Se våre tips om hvor du kan ta en tur på en av Europas eldste gater, og vil ha naturopplevelser kan du ta turen gjennom frodige daler og se tusenvis av sommerfugler. 

I riddernes fotspor

Den gamle delen av Rhodos by er en av Europas best bevarte middelalder byer. Hele bydelen ligger innenfor ringmuren, og du kan lett forestille deg hvordan det så ut den gang da ridderne stod vakt og beskyttet byen. Selv om det meste av Stormesterens palass er en rekonstruksjon av det opprinnelige Johannitterpalasset, det ble ødelagt av en krutteksplosjon på midten av 1800-tallet, gir det følelsen av å befinne seg i en vakker saga fra riddertiden. Keramikken, statuene og mosaikken her er enestående vakker. Palasset og det arkeologiske museet er åpent kl. 8.30-15.00. Om du har lyst til å gå på muren kan du gjøre det mandag–fredag kl. 12.00-15.00. Turen koster 2 euro og starter fra Stormesterens palass. Utenfor murene ligger Monte Smith, Rhodos' Akropolis, med storslått utsikt over byen.

Er du i Rhodos by må du ikke gå glipp av Riddergaten, eller Ippoton Street som den heter. Det var her ridderne av Johannitterordenen kom ridende på hestene sine på 1300-tallet. Når man går ned gaten i dag er det enkelt å forestille seg hvordan det en gang var.

Bilde av: Rhodos by

Historiske Lindos

Byen Lindos ligger vakkert til i en bukt. Her kan du vandre rundt i de trange gatene mellom de hvitkalkede hus fra 1500-tallet. Lindos har sitt eget Akropolis som ligger på en klippe116 meter over havet, du kan ta den bratte trappen som fører opp til den gamle byen. På toppen finner du Athena Lindias tempel fra år 300 f. Kr. Tempelet står i dag på sju søyler. Til Lindos kommer du med båt eller buss fra flere steder på øya.

Bilde av: Sommerfugldalen

Sommerfugldalen – blant små fossefall og sommerfuglvinger

Et av Rhodos mest kjente steder er den naturskjønne Sommerfugldalen, som ligger ca. 20 minutter med bil fra Afandou. Plassen kalles også for Petaloudes, etter det greske ordet for sommerfugl. Fra juni til september fylles dalen av tusenvis tigersommerfugler som lokkes av de frodige trærnes søte kvae.

Her kan du gå rundt blant perlende små fossefall, trebroer på smale stier og bare kose deg i deg med stillheten. For det gjør sommerfuglene også, de tar seg gjerne en blund i skyggen, langt borte fra feriebyens sus og dus. Når sommerfuglene hviler er de svarthvite, men når de løfter fra trestammen for å søke nya beitemarker fylles luften av lysende røde, flaksende vinger.

Det tar omtrent en time å gå gjennom dalen (du følger en merket løype), og inngangsbilletten er på ca. 3 euro. Dette er en perfekt avstikker for hele familien, tenk bare på å unngå høye rop og voldsomme fakter for å ikke forstyrre sommerfuglene. Kom deg hit for egen maskin eller bli med på Apollos heldagsutflukt med Sommerfugldalen og Tsambikastranden.

Tsambikaklosteret

Bedende kvinner med bare føtter eller krypende på sine knær er et syn du møter på veien opp til Tsambikaklosteret. Den lille kirken er et pilegrimsmål for barnløse kvinner som kommer hit for å be til jomfru Maria. Skulle kvinnene være så heldige å bli gravide etter et besøk her døpes gjerne barnet Tsambíkos eller Tsambíka. Tar du de 298 trappetrinnene opp til klosteret får du en fantastisk utsikt over Tsambikastranden.