En gresk favoritt med kjøttdeig av lam og aubergine. Moussakaen kan tilberedes på flere måter og ofte har grekerne selv en hemmelig ingrediens eller et spesielt triks for å gjøre moussakaen ekstra god. Vegetar-moussaka smaker like godt!
Ingredienser
4 store poteter, kokte og skrelte
1 gul løk
3 stk auberginer
5-6 ts olivenolje
Til farsen
1 gul løk
1 fedd hvitløk
litt sukker
1/2 ts muskat
1 ts kanel
1 ts tomatpuré
500 g kjøttdeig (originaloppskriften er med lammefarse, men det går like bra med storfe eller vegetar farse)
400 g knuste tomater
salt, pepper, timian
Til bechamelsausen
100 g smør
100 g mel
7,5 dl melk (3%)
1 klype muskat
100 g revet parmesan
3 eggeplommer
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200 grader.
Skjær potetene i skiver som er ca. 1 cm tykke. Stek dem i olivenolje til de har fått litt farge på begge sidene. Legg potetene i en ildfast form (25x30 cm). Krydre med timian og pepper. Skjær løken i tynne skiver og stek den myk. Legg løken på potetene. Skjær aubergine i skiver og stek dem til de får litt farge. Legg skivene ovenpå løken. Krydre med salt, pepper og timian.
Farsen: Hakk løk og hvitløk. Stek løken i litt olivenolje. Tilsett sukker, muskat, kanel og tomatpuré. Tilsett farsen og la det putre på lav varme i ca. 10-15 minutter. Smak til med salt og pepper.
Bechamel: Smelt smøret og rør inn melet. Rør godt. Tilsett melken litt og litt mens du rører hele tiden slik at det ikke klumper seg. La den koke opp og småkoke på lav varme til den har tyknet. Tilsett muskat, salt, pepper, parmesan og eggeplommer. Rør godt.
Hell 200 g bechamelsaus i farsen. Dette gjør at moussakaen henger bedre sammen. Hell farsen i formen, over grønnsakene. Hell resten av bechamelsausen over. Topp med litt revet parmesan. Stekes i ovnen i ca. 35-40 minutter. La gjerne moussakaen stå en stund før du serverer den.