Restauranter på Naxos

Mat og drikke på Naxos

Naxos har mye å tilby fra det greske kjøkkenet. Smak på en av spesialitetene som f. eks. Kitronlikøren, osten Graviera og den gode vinen som er laget på både blå og hvite druer. 

Gyros på Naxos

Fast food

Gyros i pita, en gresk variant av kebab. Velg mellom kylling eller svinekjøtt. Serveres med tzatsiki, tomat og pommes frites i pitabrød. Mettende og veldig godt for en billig penge. 

God ost

Naxos er kjent for sin osteproduksjon og her er det mye å velge mellom. Gå ikke glipp av Naxos egen variant av Gruyère ost: Graviera. I den hyggelige butikken Naxos Cheese finner du et stort utvalg av de lokale, lekre ostene. Her selges dessuten andre tradisjonelle produkter som produseres på Naxos, som kitronlikøren og ulike typer av marmelade. Adresse: Papavassiliou Str. 18. 

Kitronlikøren

Gå ikke glipp av å smake på Naxos egen likør - Kitronlikøren. Den har en frisk smak av sitrusfrukten kitron, som kun finnes på denne øya. Likøren lages av bladene til den store vakre frukten og serveres etter maten. Den kommer i tre varianter: den hvite er tørr, den grønne er medium og den røde er veldig søt. En flaske koster fra 10 euro. I Naxos by ligger Kitron Café som serverer spennende drinker laget med likøren, og i Kitronbutikken kan du kjøpe med deg likøren hjem. Oppe i Chalki ligger det også et Kitrondestilleri som du kan besøke.

Blekksprut til tørk, Naxos

Mat til tørk

Et klassisk bilde fra Hellas er blekksprut som henger til tørk i solen. De tørkes for å få den rette konsistensen når de serveres til kveldens aperitiff.

Mellom måltid

En fetaost pai rett fra bakeriet: Rykende varm og fersk er den like god til frokost som til lunsj. Koster ca. 1,60 euro.

Oyzeri

Om kvelden samles grekerne på sine stambarer, såkalte Oyzerier der de tar en ouzo med grillet fersk blekksprut til. Men også et besøk om morgenen kan anbefales. Da samles de like gjerne her over en kopp kaffe. Baletta, en klassisk Oyzeri i havna, har blitt drevet av samme familie siden 1952.

Lokal vin

Naxos er vinguden Dionysos fødested og det er kanskje ikke så overraskende at øya er berømt for sin gode vin. Vinen lages på både blå og grønne druer og har en meget karakteristisk smak.