Louvre
Notre Dame er stengt på grunn av store brannskader
Etter brannen i Notre Dame 15. april 2019, er katedralen foreløpig stengt for besøkende på ubestemt tid. Les mer her »
Oppdatert: 2019-04-26
Tidspunkt: 19.19

Louvre og Notre Dame

Hvem drømmer vel ikke om en reise til Paris? Byen som ligger kun to timer unna rommer romantikk, gastronomi, kunst og er moteverdens sentrum. Paris er en tilrettelagt by for å spasere , og nettopp derfor får du og oppleve så uendelig mye mer. Nyt fortausrestauranter der du kan kikke på mylderet av mennesker eller vandre langs Seinen. Det er en opplevelse i seg selv, men det finnes selvsagt severdigheter du bør få med deg i Paris. Katedralen Notre Dame og Louvre-museet er kun to av dem..

Notre Dame

En annen velkjent og historisk bygning er Notre Dame, som er en katedral i Paris. Den ligger på øya Île de la Cité midt i elven Seinen. Det er sikkert mange som assosierer dette byggverket med filmen ”Ringeren i Notre Dame”, som handler om den pukkelryggede Quasimodo. Filmen er basert på en bok skrevet av den franske forfatteren Victor Hugo. Notre Dame er klassifisert som en verdensarv av UNESCO.

Notre Dame

Historien om Notre Dames

Notre Dame ble bygget under ulike perioder mellom årene 1163-1345 på befal av biskop Maurice de Sully, som igjen dedikerte den til jomfru Maria. Det var også i denne katedralen der Napoleon Baptiste ble kronet til keiser. Notre Dame var en av de første gotiske katedralene i Europa, som har satt stekt preg på utseendet.

I begynnelsen var det heller ikke meningen at bygningen skulle ha de grove buene som går rundt koret og navet, men dette ble nødvendig da veggene begynte å knake da bygningen vokste seg høyere. Dette skapte mye kritikk, siden mange synes at bygningen med disse buene fikk Notre Dames til å se uferdig ut.

Idag har disse oppfatningene endret seg og de grove buene menes å smelte bra inn med resten av utsmykningene på katedralen. Katedralen prydes av et flertall klokker, og den største klokken er ”Emmanuel” – som veier hele 13 tonn. Det sies at når Emmanuel ble støpt så kastet kvinner gull og andre smykker i den nedsmeltede massen – som skal ha en betydning for klokkens klang.

Noen tips før besøket i Notre Dame

Det er gratis å besøke kirken, men for å komme inn i klokketårnet må man betale en avgift. Det er verdt å nevne at du må gå de 442 trappetrinnene for å komme opp i klokketårnet. Trappen blir gradvis smalere jo høyere du kommer, men vel oppe får du en fantastisk utsikt over Paris. Les mer om priser og annet vedrørende informasjon om å besøke Notre Dame her.

Louvre

Vil du se kunstskatter fra hele verden? Da er Louvre et selvsagt valg. Det er verdens mest besøkte museum og innehar skatter fra mange fremstående kunstnere, som for eksempel Leonardo da Vinci, Michaelangelo, Rembrandt og Rubens. Kunstverkene er donert fra franske kunstnere, blant annet fra krigsutbytte fra den franske revolusjonen og ved innkjøp under franske ekspedisjoner. Aller mest kjent er nok Louvre for å ha maleriet av Mona Lisa.

Louvre huser over 380 000 kunstverk, hvorav ca 35 000 utstilles. Foruten bildene har Louvre store samlinger av antikviteter, skulpturer med mer. Bildesamlingen inkluderer verk som er skapt i perioden fra 1300-tallet og frem til 1848.

Historien om Louvre

I 1190 bygde kong Filip II August det første kongelige Louvreslottet for å beskytte Paris mot vikingangrep. Senere ble det ombygd til å fungere som bosteder til kongeligheter. Det var da det tilkom vakre bilder på veggene, en fantastisk trapp og et vakkert grøntområde.

Louvre i Paris

I løpet av årene er Louvre blitt revet og blitt bygd om flere ganger av ulike kongeligheter, Disse har igjen lagt igjen en hel del kunstsamlinger. Louvrepyramiden, som er en stor glasspyramide på gårdsplassen foran Louvre ble satt opp i år 1989 av den sittende presidenten François Mitterrand, og er i dag en av inngangene til museet.

Noen råd før besøket

Louvre holder åpent alle dager bortsett fra tirsdager. Åpningstidene er mellom 09:00-18:00. Det holder også kveldsåpent på onsdager og fredager til 19:45. Den første søndagen i hver måned mellom mellom oktober-mars er det gratis å komme inn. Ettersom Louvre er svært stort, så kommer du ikke til å klare å få med deg alt på en dag. Sjekk Louvres offisielle nettside eller skaff deg en brosjyre slik at du kan planlegge besøket og dermed få mest mulig ut av oppholdet som mulig.

Vil du lese om flere severdigheter i Paris? Sjekk våre tips om Eiffeltårnet!