Bli med til Zadar med M/S Arca
Reiserute, skjærgårdscruise med M/S Arca

Reiserute for M/S Arca og M/S Paradis

Split – Nasjonalparken Krka – Zadar – Nasjonalparken Kornati – Zlarin – Vis – Biševo – Hvar – Bol/Milna (Brač) – Split

På denne ruten reiser du med båten M/S Arca og M/S Paradis.
 

Dag 1: Split
Yachten ligger klar for ombordstigning i havna i Split sentrum. Klokken 19.30 serveres velkomstmiddag for de som har ankommet båten, mens for de som ikke kommer før senere på kvelden vil få servert kaldrett. Dersom du kommer på formiddagen har du mulighet til å legge fra deg bagasjen på båten for så å utforske den vakre Gamlebyen i Split før middag.

Dag 2: Split – nasjonalparken Krka – Zadar 
Vi forlater Split tidlig om morgenen og seiler nordover til Primošten. Herfra går turen med buss til nasjonalparken Krka som ligger ca. 10 kilometer inn i landet. Parken er oppkalt etter elven ved samme navn og har flere imponerende fossefall og er kjent for sin uvanlig rike flora og fauna. Fra Krka fortsetter vi til den historiske havnebyen Zadar. Byen ligger på en halvøy og ble anlagt allerede 800 år f. Kr. Den fine blandingen av historiske bygninger, bymuren fra 1600-tallet, koselige kaféer og moderne kunstinstallasjoner skaper en spesiell atmosfære. Etter lunsj blir det en guidet bytur til fots.

Ved strandpromenaden ligger kunstinstallasjonen Solen og Havsorgelet av arkitekten Nikola Basic. Severdigheter av det mer klassiske slaget er Kroatias største katedral St. Anastasia og kirken St. Donut. Disse ligger i Forum, som er et av de beste eksemplene på romersk byggekunst på østkysten av Kroatia. Båten blir liggende i Zadar over natten.

M/S Arca stopper innom Krka Nasjonalpark

Dag 3: Zadar – nasjonalparken Kornati – Zlarin (Šibeniks skjærgård)
Reisen går videre nordover til Kroatias øyparadis og nasjonalparken Kornati, som består av over 140 små og store øyer. Her er det ingen fastboende, noe som gjør farvannet rundt Kornati-øyene er et eldorado for seilere og båtfolk som vil finne en stille bortgjemt vik. Vi forsetter til Zlarin, den vakre lille øya i Šibeniks skjærgård har kallenavn som den gylne øya, den grønne øya og koralløya. Idyllisk natur, pinjeskoger og vakre badeviker gjør at den absolutt lever opp til forventningen. Øya har et korallverksted og her bearbeides korallen til smykker for hånd. Båten legger til kai over natten og denne kvelden blir det kapteinens middag om bord.

Dag 4: Zlarin – Vis
Båten reiser tidlig om morgenen og setter kurs mot øya Vis. Her er flere scener i den nyeste Mamma Mia filmen innspilt, og når du kommer i land vil du forstå hvorfor denne øya er filmmateriale. Tips: lei bil og kjør rundt denne frodige og grønne øya. Ta et stopp i Komiza, en lokal liten fiskerby med sin egen sjarm.

Med M/S Arca stopper vi innom Kornati Nasjonalpark

Øya Vis var en militærbase i det tidligere Jugoslavia og var stengt for allmennheten inntil 1989. I dag bor det i underkant av 5 000 innbyggere her, men øya oppleves fremdeles som urørt med sin spesielle sjarm – slik vi forestiller oss Middelhavet en gang var. Båten legger til kai i byen Vis og ligger her over natten. Her får vi en byvandring og besøker restene av Kroatias første bysentrum Issa og du får god tid til å oppleve mer av denne koselige byen.

Dag 5: Vis – Biševo (Blue Cave) – Hvar 
Etter en morgenseiling til øya Biševo står berømte Blue Cave for tur. Et imponerende naturfenomen, som har fått sitt navn på grunn av den vakre fargen som oppstår når sola skinner inn gjennom taket. Lokale fiskere har kjent til grotten i århundrer, men den ble gjenoppdaget for resten av verden av Baron Eugen Rausoonet i 1884.

Skjærgårdscruise med M/S Arca med stopp i Vis havn

Turen inn til grotten gjøres med små båter, og vannet her er så klart at du kan se helt til bunnen i det 16 meter dype vannet. Inngangsbilletten koster ca. 7 euro og betales på stedet. Turen inn til grotten er avhengig av værforholdene som kan være noe ustabile. Tilbake om bord fortsetter cruiset mot Hvar. Underveis stopper vi for å bade og vi får servert en deilig lunsj.  

Vi ankommer Hvar by – denne elegante jetset-byen som er Kroatias svar på St. Tropez, Europas mest solsikre – og mest selvsikre.  Her finner du hippe barer, trendy designbutikker, eksklusive restauranter og luksusyachter. Både lokale kjendiser og internasjonale stjerner tar turen til Hvar. Er man interessert i arkitektur er Stephans-katedralen et must og Europas eldste riksteater som ligger her bør også oppleves. Byen er gammel med hus og bygninger fra middelalderen. Vi spaserer sammen med vår engelsktalende lokalguide og ser på de største severdighetene i byen. Kvelden tilbringes på egen hånd.
 

M/S Arca ligger til kai en natt i Hvar

Dag 6: Hvar – Bol/Milna (Brač)
Formiddagen kan nytes på soldekk, og etter lunsj ankommer vi den lille landsbyen Bol eller Milna på øya Brač. Her er det mulig å ta et forfriskende bad på stranden Zlatni Rat, en av Europas mest fotograferte og kjente strender. Det spesielle med denne stranden er at den har en spiss som strekker seg ut i havet og endrer retning etter vind og strømforhold. Benytt også anledningen til å besøke en av Kroatias beste og mest moderne vinhus Jako Vino som ligger i havnen i Bol. Her benyttes lokale druer og vinen anses å være blant den beste i Kroatia. Kvelden kan nytes på en av de mange hyggelige restaurantene i vannkanten, uansett om det blir i Bol eller Milna. Havnebyene ligger i en avskjermet bukt på vestkysten og her er vannet akkurat så krystallklart som du forventer at det skal være. I marinaen ligger seilbåtene og dupper. Små kafeer og restauranter i bykjernen, flere rullesteinstrender og badeviker i området. 

M/S Arca stopper innom Bol

På Brač finner du alle de kroatiske delikatessene du måtte ønske. Slå deg ned på en restaurant i en av de trange smugene og bestill en tradisjonell Hvar-rett, gregada, tilberedt fisk med poteter. Sørg for at du også smaker på vinen fra øyas egen produksjon og kjøp med deg lavendel i en av salgsbodene ved havnen. Den selges i alle fasonger, som duftende kvaster eller oljer på dekorative flasker. Båten blir liggende til kai om natten.

 

Dag 7: Bol / Milna – Split
På denne siste dagen seiler vi mot Split, og det blir badestopp underveis.  Vel fremme i Split tar den engelsktalende guiden oss med på en historisk vandring i Diokletians palass, som er en demonstrasjon i kroatenes byggekunst. Palasset ble bygd for 1700 år siden og utgjør i dag Splits sentrum. På innsiden av muren kan du se den spesielle katedralen.  Det er ikke mye som slår Split når det gjelder shopping, og du får godt med tid til å gå i butikker. På havnepromenaden Riva, som strekker seg langs sørsiden av palasset, ligger kaféer og spisesteder i rad og rekke – her er det hyggelig å sitte og studere folkelivet. Båten ligger til havn i Split hele natten. 

Dag 8 Split – Norge
Etter frokost er det på tide å si adjø til nye bekjentskap, sjekke ut fra båten og fly hjem til Norge. Har du valgt å kombinere skjærgårdscruiset med badeferie, fortsetter du bare til hotellet ditt når vi har gått i land.