Bli med til Zadar med MS Arca

Reiserute for MS Arca 

Split – Nationalparken Krka – Šibenik  – Zadar – Sali – Nasjonalparken Kornati – Primošten – Vis – Biševo – Vis – Hvar – Brač – Split​​

På denne ruten reiser du med båten MS Arca.

Dag 1: Split

Yachten ligger klar for ombordstigning i havna i Split sentrum. Klokken 19.30 serveres velkomstmiddag for de som har ankommet båten, mens for de som ikke kommer før senere på kvelden vil få servert kaldrett. Dersom du kommer på formiddagen har du mulighet til å legge fra deg bagasjen på båten for så å utforske den vakre Gamlebyen i Split før middag.

Dag 2: Split – nasjonalparken Krka – Šibenik   

Vi forlater Split tidlig om morgenen og seiler nordover til – Šibenik. Herfra går turen med buss til nasjonalparken Krka som ligger ca. 10 kilometer inn i landet. Parken er oppkalt etter elven ved samme navn og har flere imponerende fossefall og er kjent for sin uvanlig rike flora og fauna. Fra Krka returnerer vi til Šibenik som er en by med eksepsjonell historie og rik kulturarv. Her blir det en vandring i Šibenik historiske sentrum med besøk i en av de vakreste renessansekatedraler i Adriaterhavet. Båten blir liggende i Šibenik over natten.

Zadar
Snorkling i Adriaterhavet - skjærgårdscruise med Apollo

Dag 3: Šibenik – Galešnjak –  Zadar

Om morgenen setter båten kursen for Galešnjak, en typisk liten Dalmatinsk øy hvor det blir badestopp i en av de bortgjemte badevikene.  Etter lunsj ankommer båten havnebyen Zadar. Byen ligger på en halvøy og ble anlagt allerede 800 år f. Kr. Den fine blandingen av historiske bygninger, bymuren fra 1600-tallet, koselige kaféer og moderne kunstinstallasjoner skaper en spesiell atmosfære. Etter lunsj blir det en guidet bytur til fots. Ved strandpromenaden ligger kunstinstallasjonen Solen og Havsorgelet av arkitekten Nikola Basic. Severdigheter av det mer klassiske slaget er Kroatias største katedral St. Anastasia og kirken St. Donut. Disse ligger i Forum, som er et av de beste eksemplene på romersk byggekunst på østkysten av Kroatia. Båten blir liggende i Zadar over natten.

Dag 4: Zadar – Sali – Nasjonalparken Kornati – Primošten

Etter en morgenseiling legger båten til i den lille byen Sali på den vakre øya Dugi Otok som er den syvende største av øyene i Kroatia. Naturen er vill og vakker og

byen er omkranset av klipper, bukter og holmer. Her blir det anledning til en dukkert før seilingen forsetter videre nordover til Kroatias øyparadis og nasjonalparken Kornati, som består av over 140 små og store øyer. Her er det ingen fastboende, noe som gjør farvannet rundt Kornati-øyene er et eldorado for seilere og båtfolk som vil finne en stille bortgjemt vik.

Vi forsetter til Primošten, en sjarmerende liten by i en tett klynge av for det meste gamle steinhus som dekker hele området på halvøya. Fra kysten kan man gå opp til sentrum av byen hvor sognekirken St. George fra 1485 ligger. Vel oppe får man lønn for strevet; en fantastisk 360 graders utsikt. Båten legger til kai over natten og det blir tid til å nyte atmosfæren i gamlebyen.

Dag 5: Primošten  – Vis 

Tilbake om bord fortsetter cruiset mot Vis. Her er flere scener i den nyeste Mamma Mia filmen innspilt, og når du kommer i land vil du forstå hvorfor denne øya er filmmateriale. 

Øya Vis var en militærbase i det tidligere Jugoslavia og var stengt for allmennheten inntil 1989. I dag bor det i underkant av 5 000 innbyggere her, men øya oppleves fremdeles som urørt med sin spesielle sjarm – slik vi forestiller oss Middelhavet en gang var. Etter ankomst byen Vis får vi en byvandring og besøker restene av Kroatias første bysentrum Issa , og du får god tid til å oppleve mer av denne koselige byen. Båten ligger til kai over natten i byen Vis, og denne kvelden blir det kapteinens middag om bord.

Tips: lei bil ett par timer og kjør rundt denne frodige og grønne øya. Ta et stopp i Komiza, en lokal liten fiskerby med sin egen sjarm.

Hvar

Dag 6: Vis - Biševo (Blue Cave) – Hvar by– Stari Grad

Etter en morgenseiling til øya Biševo står berømte Blue Cave for tur. Et imponerende naturfenomen, som har fått sitt navn på grunn av den vakre fargen som oppstår når sola skinner inn gjennom taket. Lokale fiskere har kjent til grotten i århundrer, men den ble gjenoppdaget av Baron Eugen Rausoonet i 1884. Turen inn til grotten gjøres med små båter, og vannet her er så klart at du kan se helt til bunnen i det 16 meter dype vannet. Inngangsbilletten koster ca. 13 euro (avhengig av sesong) og betales på stedet. Turen inn til grotten er avhengig av værforholdene som kan være noe ustabile. Formiddagen kan nytes på soldekk med svømmestopp underveis, og etter lunsj ankommer vi Hvar by – denne elegante jetset-byen som er Kroatias svar på St. Tropez og Europas mest solsikre. Her finner du hippe barer, trendy designbutikker, eksklusive restauranter og luksusyachter. Både lokale kjendiser og internasjonale stjerner tar turen til Hvar.

Er du interessert i arkitektur er Stephans-katedralen et must og Europas eldste riksteater som ligger her bør også oppleves. Byen er gammel med hus og bygninger fra middelalderen. Vi spaserer sammen med vår engelsktalende lokalguide og ser på de største severdighetene i byen. Mot kvelden setter vi kursen mot Stari Grad på Hvar og ligger der natten over.

Split - skjærgårdscruise med Apollo

Dag 7: Stari Grad (Hvar) – Bol (Brač) – Split

Denne dagen setter vi kursen for øya Brač og den lille landsbyen Bol. Her er det mulig å ta et forfriskende bad på stranden Zlatni Rat, en av Europas mest fotograferte og kjente strender. Det spesielle med denne stranden er at den har en spiss som strekker seg ut i havet og endrer retning etter vind og strømforhold.

Neste stopp blir i ett av vinhusene som ligger i havna i Bol. Vi får lære mer om dalmatiske viner og avslutter med å smake på de edle dråpene. På Brač benyttes lokale druer og vinen anses å være blant den beste i Kroatia. I marinaen ligger seilbåtene og dupper. Små kaféer og restauranter i bykjernen, flere rullesteinstrender og badeviker i området. 

Siste etappe er seilingen til Split, og det blir badestopp underveis. Vel fremme i Split tar den engelsktalende guiden oss med på en historisk vandring i Diokletians palass, som er en demonstrasjon i kroatenes byggekunst. Palasset ble bygd for 1700 år siden og utgjør i dag Splits sentrum. På innsiden av muren kan du se den spesielle katedralen.  Det er ikke mye som slår Split når det gjelder shopping, og du får godt med tid til å gå i butikker. På havnepromenaden Riva, som strekker seg langs sørsiden av palasset, ligger kaféer og spisesteder i rad og rekke – her er det hyggelig å sitte og studere folkelivet. Båten ligger til havn i Split hele natten. 

Dag 8: Hjemreise fra Split til Norge

Etter frokost er det på tide å si adjø til nye bekjentskap, sjekke ut fra båten og fly hjem til Norge. Merk at du forlater båten kl. 9.00 og har ikke tilgang på lugaren etter dette, har du sen avreise bør du planlegge de siste timene i Spilt selv. Har du valgt å kombinere skjærgårdscruiset med badeferie, fortsetter du bare til hotellet ditt når vi har gått i land.


Vi tar forbehold om at rekkefølgen på anløpene som kan endres på kort varsel og under reisens gang, som følge av værforhold og sesongvariasjoner.

Det er viktig å merke seg at pga. begrenset kapasitet havnene i høysesong dvs.  juli, august og september, kan båten legge til kai andre steder/øyer over natten. Du vil alltid måtte gå via andre båter for å komme i land.