Av: Lars Nøhr Andresen
Portugiserne er kjent for å lage spennende mat på gode råvarer – spesielt når det kommer til fisk og skaldyr. Øygruppen Madeira hører til Portugal, og selv om øyene har selvstyre kan vi kjenne det nære slektskapet med Portugal i mange uttrykk – ikke minst når det gjelder det kulinariske.
Thomas Rode og hans hustru Thilde Maarbjerg besøkte Madeira for å se nærmere på maten og ikke minst vinen, som er et av Madeiras kjennetegn.
”Det lokale kjøkkenet er for det meste veldig enkelt med gode, ferske og velsmakende råvarer med stor hovedvekt på fisk og skaldyr som finnes i havet ved foten av de vulkanske klippene øya består av.
På fiskerestauranten Villa do Peixe i Camara de Lobos serverer man havets delikatesser slik øybeboerne vil ha det. I et rom med høyt tak og utsikt over de små gyngende båtene i den gamle fiskehavnen tilberedes fisken over åpen ild.
Et misunnelsesverdig stort utvalg av helt fersk fisk lå på lit de parade, slik at det bare var å peke ut de som skulle en tur over det glødende kullet. Mens vi ventet på at fisken skulle tilberedes smurte vi inn fisken med madeiriske spesialiteter, noen bedre enn andre, men det er jo en del av opplevelsen.
Spesielt gode var de små skaldyrene, forberedt med en klype saltet smør i skallet, som vi senere fikk vite levde på steinene i tidevannsbeltet”, sier Thomas Rode.