Stemningsrapport fra flyselskapet vårt, Novair

Lurer du på hvordan det er å fly under pandemien? Hva serveres om bord og må jeg bruke munnbind? Vi har snakket med Malin Höglund som jobber som kabinsjef på Novair.

Denne artikkelen er skrevet 7 juni 2021, og oppdateres fortløpende gjennom sommeren.
Alle regler og rutiner på flyplassen og om bord på Novair kan du lese her.

Sist oppdatert 23. juli 2021.

 Sikkerheten om bord er som alltid vår høyeste prioritet. De restriksjonene som følges for at passasjerene skal kunne reise smittesikkert, har i tillegg gjort at jeg føler meg ekstra trygg på jobben, sier Malin Höglund.

Innsjekking og på flyplassen ellers

Det meste er som før på flyplassen, bortsett fra at det er langt færre passasjerer. Det som er nytt er at innsjekkingsrutinene passer på at alle passasjerer kan legge fram en negativ Covid-19-test, og at alle må fylle inn et innreiseskjema som gjelder for det landet du skal reise til. Når det gjelder munnbind så er anbefalingen at alle har det på. Det er også jevnlig annonsering som minner oss på å holde avstand. Alle ansatte på flyplassen må bære munnbind, og enkelte har i tillegg visir. Serveringssteder holder som oftest åpent. Så om du vil handle taxfree eller spise noe på flyplassen, så går det bra.

Siden bekreftelse om en negativ Covid-19-test og innreiseskjema også kontrolleres innen du går om bord, så oppmuntres du til å gå til gaten litt tidligere enn normalt. Når det er på tide å gå om bord så passer gate-personalet på at radene bakerst i flyet fylles først, og deretter rad for rad framover – så unngår vi trengsel om bord i flyet. Fra gaten og under hele flyreisen så er det ikke kun en anbefaling, men et krav om at du har munnbind på – som dekker både munn og nese.

Novair Servicen om bord er på mange måter tilbake til normalen, men drikkevognen rulles bare ut en gang per flyvning. Så kjøp alt det du behøver denne ene gangen.

Om bord på Novair

Når man vel er om bord på flyet så anbefales det at du sitter i ditt sete under hele flyreisen. Du kan selvsagt gå på toalettet, men det skal ikke bli kødannelser. Det er tre toaletter lengst bak i flyet for passasjerer. Toalettet helt framme i flyet er reservert til personalet om bord.

Selv om det finnes ledige flyseter på en annen rad enn den du sitter på, så skal du ikke bytte plass, da dette har med smittesporing å gjøre. Om Novair får kunnskap om et bekreftet smittetilfelle om bord, må vi vite nøyaktig hvem det er som har hatt plass i nærheten av passasjeren.

-        Stemningen om bord er bra. Det føles trygt å se at passasjerene viser hverandre og oss blant personalet respekt og følger de reglene som gjelder, sier Malin Höglund.

Besettningen på Novair kommer ut med drikketrallen en gang under flyvningen, så kjøp det du vil ha under hele reisen. Fra 1. juni serveres det igjen kaffe og te. Maten serveres som vanlig, men det som er annerledes er at man akkurat nå ikke får brød til maten. Etter maten serveres kaffe og te som vanlig. Munnbindet kan du selvfølgelig ta av deg mens du spiser. Men sitter du bare og drikker, så skal munnbindet være på mellom slurkene. Fra 1. juli vil det igjen være mulig å kjøpe et begrenset utvalg av taxfreevarer om bord på Novair, og du kan som alltid forhåndsbestille taxfreevarer via Airshoppen. Om bord går det kun an å betale med kort (Visa eller MasterCard).

En gang per halvtime går kabinpersonalet en runde i kabinen og ser til at alle har det bra. De kontrollerer også at alle fortsatt har munnbindet på, men det er ikke ofte vi må be noen om å ta det på igjen.

Novair Silvia og Signe ønsker dagens passasjerer velkommen som skal fly hjem fra Rhodos. Mange er glade på veien hjem og forteller om positive opplevelser fra ferien de har gjennomført, sier Malin.

Fremme på reisemålet

Etter at du har landet er det ikke mye som er annerledes fra destinasjonen til destinasjon, og hvilke rutiner som skal følges. Alle blir sittende på sine plasser inntil kapteinen får beskjed fra bakkepersonalet om hva som gjelder. Som regel tar vi et par rader av gangen for å minimere risikoen for trengsel i gangene og på bussene som tar passasjerene til ankomsthallen.

–       Folk følger dette bra, og ettersom det kun tar litt lenger tid å laste bagasjen av flyet og inn på bagasjebåndet, så gjør det svært lite at det tar litt lenger tid å forlate flyet, sier Malin.

Peter deler ut den gode maten som serveres om bord. I dag står Angusbiff med potetterninger og chilibearnaise på menyen.
Veronica serverer kaffe og te etter maten. Fra 1. juni serveres det igjen kaffe og te om bord, noe de fleste setter pris på.
Inne i cockpit har man det bra, med en flott utsikt og et hyggelig selskap.
Besettningen passer på at det er avstand mellom passasjerene når man går på og av flyet.

Luftkvaliteten om bord på Novairs A321Neo

Thomas Krook, teknisk sjef på Novair forteller her hvordan ventilasjonen om bord fungerer

Thomas Krook, teknisk sjef på Novair.

Det er lagt ned mye arbeide i å studere og forstå hvilke omgivelser og situasjoner vi bør unngå i disse tider. Det er konstatert at risikoen for å bli smittet om bord i et fly er betydelig lavere enn den man tar i hverdagsaktiviteter som for eksempel å handle i matbutikken. Luften om bord er svært ren og byttes ut kontinuerlig. Luftstrømmen i kabinen er gjennomført slik at risikoen for at personer i nærheten skal påvirkes om noen hoster eller nyser.

Helt teknisk fungerer det slik:

  • Luften vi puster inn i kabinen er helt utskiftet hvert 3. minutt, noe som er en betydelig høyere takt enn de fleste andre offentlige bygninger og transportmiddel, som busser, tog, trikk med flere.
  • Luften passerer gjennom HEPA-filter som er effektive i å fange opp luftbårne partikler, bakterier og virus. Flyprodusentene har konstatert at luftkvaliteten om bord når det gjelder filtrering og renhet overgår kravene som stilles til operasjonssaler på sykehus.
  • Luften kommer inn i kabinen høyest oppe og suges ut ved gulvet. Luftstrømmen går derfor kun ovenfra og ned. Nesten ingen luftstrømmer går langs med kabinen, noe som betyr at ved hosting er det i liten grad noen påvirkning for den som sitter ved siden eller på raden foran.

Nyttig å vite

Les mer om hvorfor det er trygt å reise med Apollo, tiltak og rutiner på reisemålene og få svar på spørsmål om reisen din.

Apollo er det trygge valget

Her kan du lese mer om hva som inkluderes når du bestiller en reise med oss.

Les mer

Reis trygt med Apollo

Her har vi sammenfattet all informasjon om tiltak og rutiner per destinasjon for deg som skal reise med oss.

Les mer

Spørsmål og svar

Her finner du spørsmål og svar om reisen din, chat med vår kundeservice eller kontakte oss på annet vis. Hvordan kan vi hjelpe deg?

Til spørsmål og svar