Viktig informasjon før du skal reise!

Oppdatert 2. mars 2022

Reiser du setter sammen selv

Nedenfor finner du viktig informasjon for deg som har pakket reisen selv.

Viktig informasjon i forbindelse med din reise


For at du skal kunne reise, må du sette deg inn i de aktuelle innreisekravene som gjelder til landet du skal reise til og hvilke retningslinjer som gjelder på reisemålet. Alle land har innført tiltak for å minske smittespredningen i landet. De aller fleste land har krav til koronabevis (enten koronasertifikat eller Covid-19 test) før avreise, og for noen land også på reisemålet samt ved hjemreise. I tillegg kan du også måtte fylle ut et innreiseskjema for alle i reisefølget (også for barn fra 0 år).

Restriksjonene kan endres på meget kort varsel, og det er derfor viktig at du holder deg oppdatert løpende, både før og under reisen, slik at du har korrekt innreisedokumentasjon. Mangler du dette vil du bli nektet innreise til landet, og kan da også bli nektet ombordstigning på flyet fra avreiseflyplassen i Norge. I slike tilfeller vil du ikke få refundert pengene du har betalt for reisen.

Skal du mellomlande på vei til/fra reisemålet, er det viktig at du har også har satt deg inn i de kravene som gjelder for landet du mellomlander i.

Informasjon om hva som gjelder for landet du skal reise til finner på UDs landsider. For reiser innen EU/EØS/Schengen finner du dessuten god informasjon på Re-open EU. Denne kan du også laste ned som app til din telefon.

Selv om UDs reiseråd for EU/EØS/Schengen/Storbritannia er opphevet fra 5. juli 2021, vurderer Folkehelseinstituttet fra samme dato landene ut fra smittespredning og med ulike fargekoder. Dette viser hvilke regler som gjelder for innreiserestriksjoner til Norge. FHI vil oppdatere kartet ukentlig (midnatt natt til mandag). Endringer kan komme på kort varsel, og det er viktig at du følger med på den informasjonen som til en hver tid er tilgjengelig. 

Alle som ikke kan vise fram dokumentasjon på at de er fullvaksinert eller har hatt Covid-19 og er immune, må fylle ut et reiseregistreringsskjema før ankomst til Norge. Kravet gjelder også om du kommer fra et grønt land eller område på FHIs oversikt. I tillegg må du teste deg ved ankomst Norge. Du ser den oppdaterte versjonen av fargekartet og hvilke innreiseregler som gjelder fra land med de ulike fargene ved å gå inn på fhi.no.

Selv om det nå ikke frarådes reiser til landene i EØS/EU, Schengen og til Storbritannia, er det den enkelte reisendes status (vaksinert, ikke-vaksinert, immun m.m.) som avgjør om du må teste deg før du reiser hjem til Norge, og om du må i karantene ved innreise og hvor lenge karantene skal vare. Du er selv ansvarlig for eventuelle kostnader som påløper i forbindelse med dette.

Du er selv ansvarlig for å holde deg oppdatert på lokale og nasjonale regler, og for å sikre at du har den nødvendige dokumentasjonen.

Det er også viktig at du holder deg oppdatert på flyselskapets hjemmeside om hva som gjelder for flyreisen. Å bruke munnbind er obligatorisk om bord (de fleste selskapene aksepterer kun medisinske engangs munnbind), men det kan også være annen informasjon som det er viktig at du har satt deg inn i.

 

Hvordan påvirkes reisen min av Covid-19?

Mange land er på vei tilbake til en mer normal hverdag, men samtidig kan restriksjoner bli innført på kort varsel både for å beskytte landets innbyggere og tilreisende. Dette kan føre til at restauranter og butikker er stengt, at det er severdigheter man ikke kan besøk, at det innføres påbud om munnbind m.m. Det er viktig at du som besøkende i et land følger de lokale restriksjonene og retningslinjene som gjelder, både for din egen og andres beskyttelse.

Har du ikke pakket reisen selv?

Vis alle charterreisemål »


Generell informasjon

Koronasertifikat

Trenger jeg et koronasertifikat for å kunne reise?

Innreisekravene varierer for ulike land. De fleste EU/EØS/Schengen-land krever en negativ Covid-19 test hvis man ikke er vaksinert eller immun.  Koronasertifikatet er opprettet for å gjøre det enklere å reise innen EU/EØS og Schengen. Sertifikatet inneholder opplysninger om vaksinasjon, testresultater og om man har vært smittet av Covid-19 tidligere. Er du ikke vaksinert kan du altså bruke sertifikatet for å vise om du nylig har blitt testet eller er immun etter Covid-19 sykdom. Sertifikatet viser også om du er fullvaksinert. Vi anbefaler at du har med en utskrift av koronasertifikatet når du skal ut på reise.

Som utgangspunkt er din fullvaksinering (to doser) gyldig for innreise i EU 9 måneder etter siste sprøyte. Deretter er din dokumentasjon for fullvaksinering kun gyldig hvis du har fått 3. dose booster-vaksine (2. dose for Johnson & Johnson). Vær oppmerksom på at gyldighetsperioden kan variere fra land til land. Hvis gyldighetsperioden varierer fra 9 måneder, vil det fremgå under hvert land.

Hvordan får jeg et koronasertifikat?

Les mer om koronasertifikatet og last det ned på helsenorge.no.

Hva skjer om jeg ikke er vaksinert/fullvaksinert før jeg reiser, eller ikke kan fremvise et koronasertifikat? Må jeg da ta en Covid-19 test?

Ja, hvis du ikke kan vise fram et koronasertifikat må du ta en Covid-19 test for å kunne reise, under forutsetning av at landet du reiser til godkjenner at du ikke er vaksinert/fullvaksinert. Du må selv sjekke hvilken type test som kreves for det landet du skal reise til.

Kan jeg avbestille reisen min uten gebyr hvis jeg eller noen i mitt reisefølge ikke har koronasertifikatet når vi skal reise?

Nei, du kan ikke avbestille reisen uten kostnader. Det vil være de ordinære avbestillingsreglene som gjelder.

Hvem kontakter jeg hvis jeg spørsmål om mitt koronasertifikat?

Du finner informasjon på helsenorge.no.

Apollo kan dessverre ikke hjelpe deg med ditt koronasertifikat, og vi ber deg kontakte Helse Norge om du trenger hjelp med dette.