Pass og visum

Pass og visum

Alle som skal ut å reise må ha gyldig pass, også spedbarn. Kontrollér at passet er gyldig under hele reisen – som en hovedregel skal passet være gyldig i minst 6 måneder etter planlagt hjemkomst. Du er selv ansvarlig for å sjekke at passet ditt har riktig gyldighet i forhold til det landet du skal besøke. Ingen sider i passet må på noen måte være skadet; et pass som er ødelagt er ikke gyldig. 

Pass er eneste gyldige legitimasjon for norske statsborgere på reise – også i Schengen-området – og må fremvises ved innsjekking på fly og hotell, ved bruk av banktjenester med mer. For ytterligere informasjon om pass, kontakt politiet i din kommune.

Viktig informasjon

Apollo er ikke ansvarlig for følgene av at reisende ikke har gyldig pass eller visum. Det kreves visum for innreise til visse land, og det er den reisendes ansvar å sørge for å ha gyldig visum, se paragraf 7.2 i reisevilkårene. Søknad om visum håndteres av de respektive lands ambassade.

Nedenfor gir vi et sammendrag av de kravene som gjelder for Apollos aktuelle reisemål. Informasjonen gjelder kun for reiselengder presentert i Apollos program.

For deg som ikke er norsk statsborger

All informasjon på denne siden gjelder norske statsborgere som er født i Norge. Reisende som ikke er norske statsborgere, reisende med norsk fremmedpass og norske statsborgere som er født under en annen nasjonalitet må selv undersøke om de trenger visum og sørge for å ha gyldig innreisetillatelse til landet de skal besøkes. Det søkes om visum/ innreisetillatelse til det enkelte lands ambassade/konsulat. 

For deg som skal på cruise/elvecruise

Skal du reise på cruise eller elvecruise må passet være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst, uavhengig av reiserute og/eller cruiseselskap.

Søk visum trygt og enkelt via Comet Consular Services

Vi i Apollo samarbeider med Comet Consular Services om visumsøknader. De hjelper deg på en trygg og enkel måte med visumsøknaden din. Når du bruker deres tjeneste slipper du selv å møte opp på ambassaden. Les mer om visumtjenesten her.
 

Vi anbefaler at visum søkes i god tid før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle endringer i informasjonen nedenfor.

Klikk på reisemålet du ønsker informasjon om:

Albania Den dominikanske republikk Kina Montenegro Sri Lanka Tyrkia
Australia Egypt Kroatia Oman Storbritannia Tyskland
Bosnia-Hercegovina Frankrike Kypros Portugal Sverige Ukraina
Bulgaria Hellas Maldivene Qatar Sør-Afrika Ungarn
Cuba Hong Kong Malta Russland Tanzania USA
Danmark Jamaica Mauritius Seychellene Thailand Vietnam
De forente arabiske emirater Jordan Mexico Spania Tobago Zimbabwe

 

  • For øvrige land som Apollo arrangerer reiser til, gjør vi oppmerksom på at pass- og visumsbestemmelser kan endres på kort varsel. Vi er pliktige til å informere kundene om slike forhold. Det gjør vi ved å henvise deg til det enkelte lands internettsider hvor du kan du se hvilke pass- og visumsbestemmelser som den aktuelle ambassade har lagt ut informasjon om. Vi anbefaler også at du sjekker UDs reiseinformasjon. Her finner du reiseråd og annen viktig og praktisk informasjon.

 

Albania Norske borgere trenger ikke visum til Albania for opphold i inntil 90 dager.
Australia Visum til Australia er påkrevet for norske borgere. Elektronisk visum (ESTA) utstedes normalt for opphold inntil 3 måneder av gangen innenfor en 12 måneders periode. Se mer og søk ESTA her eller kontakt Australias ambassade. Vær også oppmerksom på meget strenge karanteneregler for innreise til Australia.
Bosnia-Hercegovina Visum kreves ikke. Bosnia-Hercegovinas ambassade i Oslo: tlf. 22 54 09 60.
Bulgaria Visum kreves ikke for opphold inntil 90 dager. Passet må være gyldig i 3 måneder etter hjemkomst. Bulgarias ambassade i Oslo: tlf. 22 55 40 40.
Cuba

Visum og reiseforsikring kreves. Gyldige forsikringspapirer på engelsk skal fremvises ved ankomst.

Har du kjøpt reiseforsikring gjennom Apollo kan du laste ned Goudas forsikringsbevis på engelsk her. Ta med et eksemplar for hver person forsikringen gjelder for. Alt du behøver å gjøre er å fylle inn navn.

Reisende med rutefly til Cuba
Turistvisum for inntil 30 dager koster kr 475,-. 

Dokumenter som kreves:
- Ferdigfrankert returkonvolutt med navn og adresse.
- Kopi av passbestillingsbekreftelse på reisen og betalingstransaksjonen av visum.
Søknadsskjema for visum (må fylles ut med blokkbokstaver).

Annet:
- Visumet betales til kontonummer 7058.05.79556. Fullt navn og transaksjonsinformasjon må vises på bankutskriften.
- Turistvisumet koster kr 475,-.
- Søknaden sendes til Den kubanske ambassaden, se adressen nedenfor.

Den kubanske ambassade i Oslo
Oscarsgate 78 B, 0244 Oslo
Tlf.: 23 08 32 60/Faks: 23 08 32 61

Les mer på den kubanske ambassades hjemmeside

Du kan også søke visum via Comet Consular Services 

Danmark Visum kreves ikke. Se UDs reiseinformasjon for Danmark her.
De forente arabiske emirater

Visum kreves. Visum med gyldighet i 30 dager fås på flyplassen ved ankomst i De forente arabiske emirater. Passet må ikke være skadet. Nødpass aksepteres ikke. Vær oppmerksom på at stempel fra Israel i passet kan føre til visumavslag.

Utenlandske statsborgere må kontakte ambassaden for informasjon om passregler og visumkrav. Utenlandske statsborgere kan også kontakte Apollo på telefon 21 01 75 40 for å få hjelp til visum mot et gebyr på kr 900,– pr. person; frist senest 14 dager før avreise.

For mer informasjon, kontakt ambassaden i Oslo: tlf. 21 51 57 35.

Den dominikanske republikk

Visum kreves ikke for norske statsborgere. Ved ankomst kjøpes et 30 dagers turistkort på flyplassen, ca. 10 USD (betales kontant). Skal man være lenger enn 30 dager, kan man opplyse om dette ved ankomst og få et nytt turistkort som er gyldig i ytterliger 30 dager. 

Reisende som ikke er norske statsborgere må kontakte Den dominikanske republikks ambassade i Stockholm. Tlf. +46 8 667 4611, e-post: [email protected]
 

Ved utreise betales en utreiseskatt kontant på 20 USD for opphold inntil to uker og 25 USD for lengre opphold.

Egypt

Visum kreves.

Reisende med rutefly og reisende som ikke er nordiske statsborgere må søke visum individuelt. Dette koster p.t. USD 25. Visum kan søkes på forhånd hos Egypts ambassade i Oslo, tlf. 23 08 42 01/02, eller kjøpes ved ankomst.

NB! Vi gjør oppmerksom på at nødpass ikke er tillatt for reiser til Egypt, og passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomstdato.

Frankrike Visum kreves ikke. Se UDs reiseinformasjon for Frankrike her.
Hellas Visum kreves ikke. Hellas' ambassade i Oslo: tlf. 22 44 27 28.
Hong Kong Det er ikke visumplikt for norske borgere ved innreise til Hong Kong (og Macau). Dersom man reiser mellom Hong Kong (/Macau) og Kina regnes imidlertid dette som én utreise/innreise, og det vil være nødvendig med såkalt "Double Entry Visa" eller "Multiple Entry Visa".
For nærmere informasjon, kontakt Kinas ambassade i Oslo.
India

Visum kreves.
For reiser opp til 30 dager
Norske statsborgere kan søke om E-visum til India. Visum må søkes om senest fire dager før avreise. Søk visum her.

For reiser over 30 dager
Skal du være borte mer enn 30 dager, kontakter du BLS International Services eller Comet Consular Services for søknad om visum.
 

Du er selv ansvarlig for at gyldig visum til India er utstedt før avreise. Manglende visum gir ikke grunnlag for refusjon av innbetalt beløp, og vi anbefaler derfor at du forsikrer deg om at du får visum før du bestiller reisen.

Er du ikke norsk statsborger må du selv sjekke med Indias ambassade om hvordan du søker visum til India. 

Indonesia Visum kreves ikke for opphold inntil 30 dager.

Indonesias ambassade i Oslo: tlf. 22 12 51 30
Les mer på ambassadens nettside
Italia Visum kreves ikke. Italias ambassade i Oslo: tlf. 23 08 49 00
Jamaica Visum kreves ikke. Jamaicas konsulat i Oslo: tlf. 22 56 00 40
Jordan Visum kreves. Du kan kjøpe single entry-visum ved ankomst, det koster 40 JOD (ca. 500 NOK) og har én måneds varighet. Se UDs reiseinformasjon for Jordan hvis du ønsker mer for informasjon.

Jordans konsulat i Oslo: tlf. 22 68 38 60.
Kina

Det er visumplikt for norske statsborgere. Det er ikke mulig å utstede midlertidig innreisetillatelse på flyplassene i Kina for reisende uten visum eller med ugyldig visum. For informasjon om turistvisum, se den kinesiske ambassadens hjemmesider.

For reiser til Hong Kong og Macau gjelder særskilte regler. Les mer her.

Reisende har selv ansvar for å kontrollere at visumet deres er gyldig for den perioden de planlegger å oppholde seg i Kina.

Transitt
I følge den kinesiske ambassaden i Oslo sine hjemmesider kan man imidlertid oppholde seg på flyplassen inntil 24 timer ved transitt, les mer hos den kinesiske ambassaden.

Kroatia Visum kreves ikke. Kroatias ambassade: tlf. 23 01 40 50.
Kypros Visum kreves ikke. Kypros' ambassade i Stockholm: tlf. +46 8 245 008. 
Maldivene Norske statsborgere kan få turistvisum (gyldig 30 dager) ved innreise. Oppdaterte innførselsbestemmelser for Maldivene finnes på www.customs.gov.mv.
Malta Visum kreves ikke. Se UDs reiseinformasjon for Malta her.
Marokko Visum kreves ikke av norske statsborgere ved opphold i mindre enn 3 måneder. Se UDs reiseinformasjon for Marokko her.
Mauritius Visum kreves ikke. Mauritius' ambassade i London: tlf. +44 20 7581 0294-8.

Innreise til Mauritius er ikke tillatt dersom du har besøkt ebola-rammede land som Guinea, Liberia, Sierra Leone og Kongo de siste to månedene før avreise.
Mexico

Visum kreves ikke. Man kan oppholde seg i landet i inntil 3 måneder som turist. Mexicos ambassade i København: tlf. +45 39 61 05 00.

Viktig: Registrering av personopplysninger
Når du reiser til Mexico må du registrere dine personopplysninger i forkant (navn, personnummer og kjønn). Bakgrunnen til dette er at vi flyr over amerikansk luftrom, såkalt Secure Overflight Information.

Flyselskapet må ha informasjonen til alle reisende senest fem dager før avreise. Du kan likevel bestille en reise senere enn fem dager før avreise, men da må du må registrere passinformasjonen din omgående.

I vinter flyr vi med SAS/Condor til Mexico. Du registrerer selv opplysningene hos Condor. Den reisende er selv ansvarlig for at opplysningene er gitt til flyselskapet.

Registrering
Logg inn på Condors nettside og oppgi reisearrangør (Apollo), bestillingsnummer og avreisedato. Fyll inn opplysningene for alle i reisefølget, nøyaktig som det står i passet.

Meksikanske statsborgere under 18 år
Fra 24. januar 2014 gjelder nye krav til dokumentasjon ved utreise fra Mexico for meksikanske statsborgere under 18 år som reiser alene eller i reisefølge uten begge foreldre. Ta kontakt med Mexicos ambassade for ytterligere informasjon.

Montenegro

Visum kreves ikke for reiser inntil 90 dager.
Serbia og Montenegros ambassade i England: tlf. + 44 207 863 88 06

Oman Visum kreves. Vi anbefaler at man søker visum online i god tid før ankomst Oman. Visumet er gyldig i 30 dager fra utstedelsedato. Passet må være gyldig i seks måneder etter hjemkomst. 
Omans ambassade i Berlin: tlf. +49 30 810 05 10.
E-post: [email protected]
Man-fre kl. 10.00-15.00
www.embassypages.com/missions/embassy11659
Visum kan også søkes via Comet Consular Services.
Portugal Visum kreves ikke. Portugals ambassade i Oslo: tlf. 23 33 28 50. 
Qatar Visum kreves. Dette utstedes ved innreise til Qatar (på flyplassen), er gratis og gyldig i 90 dager. Passet må være gyldig i min. 6 måneder etter hjemkomstdato. Nødpass (oransje farge), provisorisk pass (grønn farge), reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument) og reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument) aksepteres ikke som innreisedokument til Qatar. For mer informasjon, kontakt Qatars konsulat i Stockholm: +46-8-511 6590 00.
Russland

Visum kreves og kan ordnes av Comet Consular Services til en spesialpris som vi har forhandlet for våre kunder. Vennligst oppgi om dette ønskes allerede ved bestilling. Du vil få tilsendt en informasjonspakke fra vår samarbeidspartner Comet Consular Services i perioden 12 til 8 uker før avreise. Bestiller du nærmere avreise, får du den tilsendt kort tid etter at reisen er betalt. Comet Consular Services ordner visumet for deg etter at de har mottatt gyldig pass, et utfylt søknadsskjema, kopi av reiseforsikring og et passfoto. Passet inkludert visum returneres fortløpende etter behandling. 

Comet tilbyr 2 alternativer for visumbehandling.
Prisene inkluderer både ambassadens visumgebyr og IFS sitt behandlingsgebyr

1) VISUM RUSSLAND kr 1 340,- pr. person. Dette er standard behandlingstid.

2) VISUMSPESIAL RUSSLAND kr 1840,- pr. person. (Comet ordner hastevisum for deg om du bestiller reisen til Russland senere enn 4 uker før avreise, eller om du må ha tilbake passet i løpet av kort tid.)

Vennligst kontrollér at navnet på bestillingsbekreftelsen er identisk med navnet i passet ditt, og at eventuelle mellomnavn er påført bestillingen – navnet i reisedokumentene må være identisk med navnet i passet og på visumet. Passet må inneholde minst ett rent dobbeltoppslag (to sider). Skadede eller istykkerrevne pass aksepteres ikke av ambassaden.

Ordne visum på egen hånd
Du kan også ordne visum til Russland på egen hånd hos Russisk Visumsenter (IFS) som har kontor i Oslo. Telefon 23 96 21 22. Følg deres instruksjoner ved bestilling av time, utfylling av søknadskjema. Ta med pass, utfylt visumsøknad, ett passfoto, invitasjonsbrev utstedt av russisk politimyndighet (OVIR) samt kopi av reiseforsikringen. Invitasjonsbrevet får du fra Apollo: send oss kopi av passet med melding om at du ordner visum selv og ønsker invitasjonsbrevet tilsendt. Har du spørsmål rundt viseringen, så kontakt gjerne Apollos Cruiseavdeling på telefon 21 01 75 40 eller send e-post til: [email protected]

Viktig informasjon for deg som reiser til Russland med våre fleksible reiser
Du kan ordne visum til Russland på egen hånd hos Russisk Visumsenter (IFS) som har kontor i Oslo. Følg deres instruksjoner ved bestilling av time og utfylling av søknadskjema. Ta med pass, utfylt visumsøknad, ett passfoto, invitasjonsbrev utstedt av russisk politimyndighet (OVIR) samt kopi av reiseforsikringen. Invitasjonsbrevet får du ved å kontakte hotellet du har bestilt opphold på (se din billett). Har du bestilt kun flyreise ber vi deg kontakte Russisk Visumsenter for mer informasjon om hvordan du får et invitasjonsbrev. Invitasjonsbrev kan ikke søkes via Apollo. 

Du kan også søke om elektronisk visum her. For mer informasjon om visum henviser vi også til Den Russiske Ambassade Oslo.

Seychellene Visum kreves ikke. Ved innreise må du kunne fremvise gyldig utreise-/returbillett og oppgi hvor du skal bo. Turistvisum for opphold inntil 1 måned utstedes da ved ankomst. Les mer på sidene til Seychelles Tourism Board.
Spania Visum kreves ikke. Spanias ambassade i Oslo: tlf. 22 92 66 90.
Sri Lanka

Visum kreves og må kjøpes på forhånd. Dette koster ekstra og betales i sin helhet av den reisende. Søk om visum her.
Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

Storbritannia Gyldig pass. Passinformasjonen må registreres i flybestillingen før innreise; dette kan gjøres ved innsjekk. Se UDs reiseinformasjon for Storbritannia her.
Sverige Visum kreves ikke. Se UDs reiseinformasjon for Sverige her.
Sør-Afrika

Visum kreves ikke. Passet må inneholde minst to blanke sider for hver inn-/utreise.

For inn-/utreise og/eller transitt f.o.m. 1. juni 2015 gjelder det strenge regler for barn under 18 år:

Det må fremlegges original fødselsattest for barnet/barna der mors og fars navn fremkommer; også når begge foreldrene er med på reisen. Dersom barnet/barna reiser i følge med foresatte, må det fremlegges bekreftet attestasjon på at foreldrene har gitt tillatelse til reisen, eller evt. andre attester dersom barnet reiser med kun en forelder.

Se UDs reiseinformasjon for Sør-Afrika her.

Sør-Afrikas ambassade: tlf. 23 27 32 20.

Tanzania Visum kreves og kan ordnes ved innreise (på flyplassen eller grenseoverganger). Det er enkelt å få turistvisum ved innreise. Visum til Tanzania koster for tiden 50 US dollar (betales kontant). Visumet har en varighet på tre måneder. Pass må være gyldig i inntil seks måneder etter innreise. For mer informasjon, kontakt Tanzanias ambassade, Stockholm, tlf. -46-8-732 243 031, e-post: [email protected]. Vær oppmerksom på at hvis man ordner visum via ambassaden i Stockholm, begynner visumet å løpe fra den dagen det er utstedt.
Thailand Visum kreves ikke.
Thailands ambassade: tlf. 22 12 86 60. 
Tobago

Visum kreves ikke.

Embassy of the Republic of Trinidad and Tobago 
42 Belgrave Square , GB-London SW1X 8NT
Tlf.: 442 072 459 351 / Faks: 442 078 231 065
E-post: [email protected]

Tyrkia

Det kreves visum til Tyrkia for norske statsborgere. Visumet koster 20 USD (med forbehold om endringer) og må bestilles på forhånd. Du kjøper det elektronisk via denne linken. *) Visumet kan kjøpes fra 90 dager før avreise og frem til avreise. OBS! Husk å skrive ut visumet og ta det med deg på reisen! 

Visumet er gyldig for et opphold på inntil 90 dager. Reisende med norsk pass får et såkalt «multiple entry» visum for 3 måneder (90 dager) i løpet av en 6 måneders periode. Dvs. at de 90 dagene kan benyttes til ulike tider, dvs. at man kan forlate og ankomme Tyrkia flere ganger så lenge man ikke overskrider de 90 dagene visumet er gyldig for. Nytt visum for 3 måneder (90 dager) kan først fås når visumet er gått ut 6 måneder etter første innreisedato.

Det må være minst én tom side i passet ved innreise. Personer som ikke har norsk pass må søke visum via den tyrkiske ambassaden i Oslo.

Skal du oppholde deg i Tyrkia mer enn 90 dager, må du søke om visum for utvidet opphold ved den tyrkiske ambassaden.

Tyrkias ambassade i Oslo
Halvdan Svartesgt. 6, 0244 Oslo.
Visumavdelingen: tlf. 22 12 87 60
E-post: [email protected]

Tyskland Visum kreves ikke. Se UDs reiseinformasjon for Tyskland her.
Ukraina Visum kreves ikke. For ytterligere informasjon:
Les mer på ambassadens hjemmeside.
Ungarn Visum kreves ikke.
Ungarns ambassade i Oslo: tlf. 22 54 76 40
USA

Følgende reisedokumenter kreves for reise til USA
1.  ELEKTRONISK PASS
Elektronisk lesbart pas.

2. ESTA TILLATELSE
Alle norske statsborgere som reiser til USA  registrere seg elektronisk senest 72 timer før avreise som en del av USAs visumfritaksprogram. Innreisetillatelsen koster 14 USD pr. person og er gyldig i to år. Betaling av ESTA må skje med et personlig kredittkort. Tillatelsen er knyttet til passet og får man nytt pass må man også søke ny innreisetillatelse. Hvis dette ikke gjøres vil man bli nektet innreise. Returbillett er påkrevd, og man kan ikke ha et kriminelt rulleblad. NB! Nødpass utstedes ikke til USA. 
Register deg elektronisk her (ESTA - Electronic System for travel authorization)

Følgende registrering av personopplysninger kreves for flyreisen
1. SECURE FLIGHT PROGRAM
Korrekt navn som i passet, fødselsdato/årstall samt kjønn MÅ legges inn i flybestillingen ved bestilling. Informasjonen går til TSA - Transportation Security Administration, som er ansvarlig for sikkerheten ved flyreisen. Dersom ikke Secure Flight informasjon er korrekt, vil det ikke være mulig å utstede reisedokumenter/flybilletter, og den som skal reise vil bli nektet adgang til flyet.

2. APIS - Advance Passenger Information System
Dette er personopplysninger som går til US Customs & Border Protection (ansvarlig for toll og grensekontroll).  Informasjonen skal legges i flybestillingen, og inneholde navn som i passet, fødselsdato/årstall, kjønn, passnummer og passets gyldighetsdato, samt nasjonalitet. Navn og adresse på første bosted ved ankomst USA. APIS informasjon må være registrert senest 72 timer før flyreisens start, og dette skal gjøres av kunden selv via flyselskapenes nettsider. Det er kundens eget ansvar at gitt informasjon er korrekt.


NB!
Reisende med annet statsborgerskap og de om ikke benytter seg av visumfritaksprogrammet må kontakte USAs ambassade for opplysninger om visum. Vær spesielt oppmerksom på endrede regler for innreise for visse nasjonaliteter innført 27. januar 2017. Visum i forbindelse med cruise må som regel være et multivisum, da man reiser inn og ut av USA flere ganger i løpet av cruiset. Det er den reisendes eget ansvar å påse at man har korrekte reisedokumenter. For mer informasjon:

USAs ambassade i Oslo
Tlf.: 
21 30 85 40
Nettside: https://no.usembassy.gov/

Vietnam Visum kreves ikke for opphold inntil 15 dager. Gyldig utreisebillett må kunne fremvises ved ankomst til landet. For mer informasjon:

Embassy of the S.R of Vietnam
St. Olavs gate 21B, 0165 Oslo 
Telefon: 993 43 877
E-post: [email protected]


Les mer på ambassadens hjemmeside