Halloumi

Kypriotisk mat

At Kypros har en spennende kulturmiks gjenspeiler seg blant annet i den kypriotiske maten der måltidene ofte består av mange småretter, meze, som i igjen består av alt fra pitabrød og hummus til sardiner, blekksprut, grillet halloumi og moussaka. Her er noen av de vanligste rettene. Hvilken blir din favoritt?

  • Halloumi – en hard ost laget av geitemelk, serveres grillet
  • Taramosalata – dipp laget på fiskerogn
  • Dolmades – vinblader fylt med kjøttdeig og ris
  • Keftedes – litt større krydrede kjøttboller
  • Loukanika – krydrede pølser
  • Moussaka – kjøttdeig, potet, aubergine og béchamel.
  • Souvlaki – lam, svinekjøtt eller kylling på spyd
  • Stifado – en kryddersterk gryte med biff og løk
  • Jemista – ovnsbakt paprika eller tomat, fylt med kjøttdeig
  • Baklava – et bakverk laget på yufkadeig eller filodeig med nøtter og sirup
  • Daktyla – små mandelkaker
  • Flaounes – kypriotisk påskekake med ost, rosin og krydder
  • Glyko – konservert frukt i sirup
Halloumi