Dagsprogram

Dagsprogram for cruise med Kompas: Split – Zadar – Split

 

Dag 1: Split

Skjærgårdscruiset starter og ender i Split, en av Kroatias vakreste havnebyer. Ankommer du tidlig på dagen er det mulig å sette fra deg bagasjen om bord i båten, slik at du enkelt kan utforske Split. Kanskje tar du turen langs havnepromenaden Rivan eller besøker Diocletianus palasset, som utgjør det sentrale Split. Kl. 19.00 er det velkomstmøte om bord på båten og kl. 19.30 serveres velkomstmiddagen. Ankommer du Split etter kl. 19.30 får du et kaldt måltid.

Dag 2: Split – Nasjonalparken Krka – Šibenik

Vi forlater Split tidlig og seiler nordover til Šibenik. Etter lunsj går turen videre med buss til nasjonalparken Krka som ligger cirka 10 kilometer inn i landet. Parken er oppkalt etter elven ved samme navn og har flere imponerende fossefall, som Skradinski Buk, og er kjent for sin uvanlig rike flora og fauna. Etter Krka kjører vi tilbake til Sibenik som er en by med en veldig spesiell historie og rik kulturarv. Her blir det en tur til fots i Šibeniks historiske sentrum med besøk i en av de vakreste renessansekatedralene ved Adriaterhavet. Båten blir liggende i Šibenik natten over.

Dag 3: Šibenik – Galešnjak – Zadar

Om morgenen setter båten kurs mot Galešnjak, en typisk liten dalmatisk øy der det blir badestopp i en av de godt skjulte badebuktene. Etter lunsj ankommer båten til havnebyen Zadar. Byen ligger på en halvøy og ble anlagt allerede i år 800 f. Kr. På den guidede byrundturen til fots får vi se den fine blandingen av historiske bygninger, bymuren fra 1600-tallet, koselige kaféer og moderne kunstinstallasjoner skaper en spesiell atmosfære. Ved strandpromenaden ligger kunstinstallasjonen Solen og Havsorgelet av arkitekten Nikola Basic. Severdigheter av det mer klassiske slaget er Kroatias største katedral St. Anastasia og kirken St. Donut. Disse ligger i Forum, som er ett av de beste eksemplene på romersk byggekunst på Kroatias østkyst. Båten ligger i Zadar over natten.

Dag 4: Zadar – Primošten

Om morgenen fortsetter seilingen nordover til Kroatias øyparadis og gjennom nasjonalparken Kornati, som består av over 89 små og store øyer. Her er det ingen fastboende, noe som gjør farvannet rundt Kornati-øyene til et eldorado for seilere og båtfolk som vil finne en egen bortgjemt vik. Her blir det tid til å bade i de skjulte grottene.

Vi fortsetter til Primošten, en sjarmerende liten by som består av gamle steinhus. Fra kysten kan man gå opp til sentrum av byen der kirken St. George fra 1485 ligger. Vel oppe får du lønn for strevet, en fantastisk 360 graders utsikt. Båten ligger til kai over natten og det blir tid til å nyte byens genuine atmosfære.

Dag 5: Primošten  – Stari Grad (Hvar)

I dag setter vi kursen for Stari Grad på øya Hvar. Underveis kan det, med værforbehold, bli mulighet for et bad fra stranda Zlatni Rat, en av Europas mest fotograferte og kjente strender. Det spesielle med denne stranda er at den har en spiss som strekker seg ut i havet og som endrer retning etter vindene og havstrømmene. 

Neste stopp blir byen Stari Grad som er den eldste byen i Kroatia og en av de eldste byene i Europa, med mange hyggelige konobas og restauranter i de smale gatene i gamlebyen. Byen er omringet av krystallblått hav, grønne pinjetrær, vinranker og olivenlunder. Byen har, takket være beliggenheten den nordre delen av øya, alltid vært et populært stopp for seilere som passerer denne del av Dalmatia. Gamlebyen består av vakre steinhus og smale gater. Stari Grad Plain og den gamle bykjernen i Stari Grad har stått på Unescos verdensarvsliste siden 2008. Når kvelden faller på og det er tid for middag er det et godt utvalg av sjarmerende restauranter å velge blant, og de fleste er familieeide. 

Dag 6: Stari Grad (Hvar) - Hvar by (Hvar) - Vis 

Etter en kort seiltur ankommer vi Hvar by – denne elegante jetset-byen er Kroatias svar på St. Tropez og en av Europas mest solsikre. Her er det hippe barer, trendy designbutikker, eksklusive restauranter og luksusyachter. Både lokale kjendiser og internasjonale stjerner ferierer i Hvar by. Er du interessert i arkitektur er Stephans-katedralen et must og Europas eldste riksteater som ligger her bør også oppleves. Byen er gammel med hus og bygninger fra middelalderen. Vi går sammen med vår engelsktalende lokalguide og ser byens største severdigheter. 

Deretter venter Vis. Her ble flere scener fra den siste Mamma Mia filmen spilt inn, og når du går i land forstår du hvorfor. Øya Vis var en militærbase i det tidligere Jugoslavia og var stengt for allmennheten frem til 1989. I dag bor det cirka 5000 mennesker her, men øya oppleves fortsatt som urørt med sin spesielle sjarm. Vi får en byvandring og besøker restene av Issa og du får god tid til å oppleve denne koselige byen. Dessuten stopper vi ved en av vinbarene og det blir vinsmaking av lokalt vin. Båten ligger til kai over natten og denne kvelden blir det middag med kapteinen om bord. 

Dag 7: Vis - Biševo (Blue Cave) – Split

Etter en morgenseiling til øya Biševo står berømte Blue Cave på tur. Et imponerende naturfenomen, som har sin navn fra den vakre fargen som oppstår når sola skinner inn gjennom taket. Lokale fiskere har kjent til grotta i flere århundrer, men den ble gjenoppdaget av Baron Eugen Rausoonet i 1884. Turen inn til grotta gjøres med små båter og vannet her er så klart at du kan se helt til bunn i det 16 meter dype vannet. Inngangsbilletten koster cirka 13 euro (avhengig av sesong) og betales på plass. Turen inn til grotta er væravhengig da været kan være noe ustabilt.

Siste etappen er seilingen til Split, og det blir badestopp langs veien. Vel fremme i Split tar den engelsktalende guiden oss med på en historisk vandring i Diokletians palass, som er en demonstrasjon i kroatisk byggekunst. Palasset ble bygd for 1700 år siden og utgjør i dag Splits sentrum. På innsiden av muren kan du se den spesielle katedralen. Det er ikke mye som slår Split når det gjelder shopping, og du får god tid til å gå i butikker. På havnepromenaden Riva, som strekker seg langs sørsiden av palasset, ligger kaféer og restauranter i lange rekker – her er det hyggelig å sitte og studere folkelivet. Båten ligger i havna i Split hele natten. 

Dag 8: Hjemreise fra Split til Norge

Etter frokost er det på tide å forlate båten for denne gang. Har du valgt å kombinere skjærgårdscruiset med flere opplevelser i Kroatia så drar du videre til ditt hotell. Du må forlate båten kl. 9.00 og du har ikke tilgang til lugaren etter det. Reiser du rett hjem til Norge kan bagasjen settes i bagasjeoppbevaringen vis à vis båten i havna frem til avreise til flyplassen  


 

Vi tar forbehold om at rekkefølgen på anløpene som kan endres på kort varsel og under reisens gang, som følge av værforhold og sesongvariasjoner.

Det er viktig å merke seg at pga. begrenset kapasitet havnene i høysesong dvs.  juli, august og september, kan båten legge til kai andre steder/øyer over natten. Du vil alltid måtte gå via andre båter for å komme i land.