Klostret al-Deir, Petra Klostret al-Deir, Petra

Petra - byen i fjellet

Det mest kjente stedet i Jordan er utvilsomt Petra – byen som er meislet ut av fjellet. Mystikken som preger Petra er påtagelig; her levde en gang i tiden 20 000 mennesker og fortsatt vet ingen hvorfor byen ble forlatt.

Bestill reise til Jordan >>

Les flere reisetips

Et hjem i Petra Et hjem i Petra

Den glemte byen

Denne bortgjemte byen, hugget ut av de brune klippene, er Jordans mest berømte sted. At Petra betyr "stein" på gresk, er ikke vanskelig å forstå når du ser den enorme inngangen til skattekammeret, med en fasade i to etasjer, hugget ut av fjellet med imponerende presisjon. Det er bare noen få frittliggende bygninger i byen, flertallet av templene og gravene er i ett med klippene, noe som har ført til at Petra fortsatt er veldig godt bevart.

Det antas at Petra har vært bebodd i tusenvis av år, og at det i storhetstiden bodde over 20 000 mennesker her. De utgravde hullene i veggene fungerte som hus og de vakre mosaikkgulvene og kompliserte vannsystemer viser en velutviklet byggekunst og kompetente utbyggere. Imidlertid er det fortsatt ingen som virkelig vet hvorfor Petra til slutt ble forlatt.

Klippegangen Siq Klippegangen Siq

Siq - den svingete inngangen

Den smale, svingete klippen Siq er den enkleste inngangen til byen. Her går du til bunnen av en kalksteinsravin med bergvegger som strekker seg over 80 meter opp i luften, noe som absolutt vil bli en tur du husker. Gangen er bare fem meter bred og bukter seg rundt 1200 meter til Petras port. Før du kommer inn i klippeinngangen, må du få med deg de tre frittstående gravkammerene til høyre, samt obeliskkammeret som er bygget høyt oppe på fjellet.

al-Khazneh

Skattekammeret al-Khazneh er en spektakulær utsikt som ikke minner om noe annet. Skattekammeret er hugget ut fra en fjellside med en inngang som er 40 meter høy. Legenden sier at pirater pleide å gjemme skattene sine i den store steinurnen som ligger i andre etasje, derfor navnet "skattkammeret". Du kan fremdeles se skuddmerkene på fra beduinene, som trodde at urnen inneholdt gamle skatter.

al-Khazneh, skattekammeret al-Khazneh, skattekammeret

Klosteret al-Deir

Det er flere interessante steder å besøke i denne steinete byen, blant annet den godt bevarte kirken der altergangene er dekket med mosaikk som skildrer dyr, havet, jorden og årstider. Et av de mest populære stedene er offerplassen med to utgravede takrenner med det formål å skylle offerets blod fra alteret.

Den største konstruksjonen i byen er klosteret al-Deir, som minner om skattekammeret. Av en eller annen grunn ble klosteret aldri ferdigstilt og er derfor ikke så utsmykket som skattekammeret, men på innsiden kan du se flere kors som pryder veggene.


Tips & Inspirasjon

Bli inspirert av våre reisetips, finn ditt drømmehotell eller meld deg på til vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips

I våre reiseguider finner du tips på de hyggeligste restaurantene, de fineste strendene, de mest interessante severdighetene med mer!

Les våre reisetips

Finn ditt drømmehotell

Finn det perfekte hotellet med et finsøk. Søk etter bare det som er viktig for deg og sitt igjen med de hotellene som passer deg best.

Gå til hotellsøket

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her