Tekst Åsa Lundqvist • Foto Anna Hållams

Derfor skal du besøke Jordan

I tillegg til over 100 steder som er nevnt i Bibelen, finner du også steder som den kjente ørkenen Wadi Rum og et av verdens syv nye underverker: Petra. Her har du Dødehavet, hvor det påstås at en dukkert gjør deg 10 år yngre. Rødehavet, lengst sør, med krystallklart vann, late dager i solen og hvor fin snorkling venter. I tillegg til alt dette, vil du møte fantastisk mat, luksuriøse hotellfasiliteter til gode priser og ikke minst – vennlige mennesker.

Vi starter reisen lengst sør, ved Aqaba i Rødehavet, som alltid har vært en viktig by for Jordan. Det er landets eneste kontakt med havet, og kystlinjen er ikke mer enn 27 kilometer. Havet er navet, turistene kommer hit for å glede seg over det, samtidig som dette er den viktigste importveien for landet. Det er her turisme, arabisk historie og dagligliv samles. Denne blandingen gjør Aqaba til en by full av liv og muligheter. Her kan du som besøkende plukke rosinene ut av den jordanske pølsa.

Start med å velge et av de fine hotellene ved stranden, og bli omfavnet av all service og vennlighet som tilbys. Deretter gjør du deg kjent med nærområdet, Det er ikke mange hundre metere du må bevege deg før de første historiske restene dukker opp: Ayla, gamle gjenlevninger fra en gammel havn.

Hvis du fortsetter turen langs sjøen, kommer du til et minnesmerke over den arabiske opprøret, The Great Arabic Revolution Plaza. Opprøret, som ble ledet av blant andre Lawrence of Arabia, har en romantisk glød rundt seg, som absolutt har blitt forsterket av klassikeren Lawrence av Arabia med Peter O'Toole i hovedrollen.

Opprøret startet i 1916 og førte til frigjøring av det arabiske riket fra det osmanske riket. Her, 365 dager i året, vaier det store, pompøse flagget fra den arabiske opprøret, til minne om dette.

Etter å ha tatt inn revolusjonsopprøret, forlater vi Aqaba og drar til stedet der store planer legges. Vi drar til ørkenen. Til Wadi Rum.

Wadi rum

Se for deg at Lawrence of Arabia møtte beduinene akkurat her, for å planlegge det arabiske opprøret. Stedet heter Lawrence kilde i Wadi Rum.

DET FINNES DE som sier at du ikke har vært i Jordan om du ikke har vært her. Og det er én fysisk mektig og storslått opplevelse. Vi reiser i en jeep gjennom et sandlandskap som stadig skifter farge. Vi spiser et måltid, tilberedt på tradisjonell måte, på et sted kjent som Lawrence-kilden. Måltidet består av kylling og lam grillet en meter nede i bakken. Vi lærer om karavanene som har passert her, og får se inskripsjonene deres som fortsatt er der, 3000 år senere. Vi passerer en kameltrener og beduiner, men fremfor alt møter vi ørkenen som forandrer seg minutt for minutt av solens lys og blir kronet av en helt fantastisk solnedgang.

HVA KAN TOPPE denne opplevelsen? Kan det være soloppgangen med utsikt over fjellene som du vet skjuler byen Petra? Den eneste lyden som høres er et svake fuglekvitter og en galopperende hest nedover dalen. Hesten og rytteren hans er på vei inn i den mystiske klippebyen. Dit drar vi også.

Det ene monumentet avløser det andre i Petra

Å GÅ DEN LANGE VEIEN inn mot Petra, er som å gå bakover i tid. Inngangen er så dramatisk at hvis du ikke visste bedre, ville du tro den var en kulisse. Jo nærmere du kommer Skattekammeret, som er en av de mest berømte severdighetene i Petra, jo smalere blir passasjen. Fjellblokkene skyter hundrevis av meter opp i luften på begge sider av deg. Der passasjen er på sitt smaleste kan du se dette bemerkelsesverdige monumentet, hugget ut av fjellet. Du blir stum. Det er et uvirkelig syn.

Å VANDRE RUNDT I PETRA som er så stor at du enkelt kan tilbringe dager her, er som å være i en annen tid. Petra-beboerne tar seg fram på kamel eller esel. Kamelene svever lydløst og grasiøst fremover. Uansett hvor du går ser du bygninger, den ene mer bemerkelsesverdig enn den andre. De utsmykkede gravene som er nesten 3000 år gamle og stammer fra nabateanerne som grunnla Petra. Rester av romerske templer, for selv romerne bosatte seg her i en periode.

MENNESKENE SOM JOBBR HER har alle en historie med Petra. Da Petra åpnet for organisert turisme i 1984, bodde det folk i klippene her. Beboerne fikk nye boliger og tilbud om å jobbe inne i klippebyen. Så stopp gjerne ved de ulike salgsbodene og snakk litt med de. Innbyggerne i Petra har en fantastisk historie å fortelle.

NÅR JEG ET DØGN SENERE, etter fantastiske opplevelser og flyter som en kork i Dødehavet, lar jeg alle inntrykk synke inn. Jeg kommer ikke til å synke, det er helt sikkert – for i Dødehavet synker ingen. Når solen går ned bak Israels fjell og kaster glitter over havet, føler jeg at jeg har besøkt Jordan for første gang, og at det garantert blir flere ganger.

Jeg kommer ikke til å synke, det er helt sikkert – for i Dødehavet synker ingen.