Guide til Hellas' 1000 kjøkken

Guide til Hellas' 1000 kjøkken

Det greske kjøkkenet består ikke av ett, men en enormt mangfold av mattradisjoner. Hver region har nemlig sine egne spesialiteter, og hver øy sin stolthet. For å finne frem i hvelvet av gastronomiske drømmer ba vi derfor den greske kjendiskokken Mirsini Lampraki om hennes beste tips. God matreise!

Souvlaki Souvlaki

Det magiske greske kjøkkenet

Det er ikke bare veien til hjertet som går via magen, men også til utlandet. Mat blir nemlig en stadig viktigere faktor for oss ved valg av reisemål. Kanskje er det derfor så mange av oss er hodestups forelsket i Hellas?

Bare tanken på en gresk salat har en unik evne til å teleportere oss fra en grå hverdag til en pittoresk pastellfarget taverna i vannkanten – og hvis noen nevner frappé kan vi nærmest kjenne fregnene på nesetippen male sin ankomst. Selv ikke souvlaki er et uskyldig ord. Da tar luktesansene våre fart – og vips er vi innsvøpt i lyden av zorba, latter og gjestfrihet.

Det er nemlig noe magisk med det greske kjøkkenet. Eller kjøkkenene - for det finnes mange av dem. Og til tross for at vi nordmenn for lengst har lagt igjen hjertet vårt i flere deler av landet, har vi fortsatt til gode å oppdage alle smakene.

Moussaka Moussaka

8 gastronomiske distrikter – og enda flere kjøkken

I hovedsak er det tradisjonelle, greske kjøkkenet delt inn i åtte gastronomiske distrikter, der hvert distrikt har sine egne egenskaper og lokale produkter: Kreta, Nord-Hellas, Epirus, Nord-Egeerhavet, De joniske øyer, Kykladene, Peloponnes og Trakia.

Ifølge den anerkjente, greske kokken Mirsini Lampraki, er det nettopp her majoriteten av turistene feiler. Fordi smaksløkene våre fikk en ut-av-deg-sjæl-opplevelse første gang vi smakte moussaka på gresk jord, bestiller vi det igjen og igjen i håp om å gjenskape akkurat samme magien.

Men moussaka smaker ikke det samme over alt, for den lages med ulike ingredienser avhengig av hvor i Hellas du er. På de fleste steder serveres den tro til tradisjonen; med aubergineskiver sautert i olivenolje, toppet med kjøttdeig og forkokt med urter, løk og tomater. I andre områder er det derimot artisjokker som er stjerna i oppskriften. Noen ganger tilberedt med karamellisert løk og feta, andre ganger med lam. Og smakene på de ulike er helt forskjellige!

Derfor er kokkens soleklare første og viktigste tips dette: Spør alltid servitøren etter lokale spesialiteter. Ikke greske spesialiteter, men spesialiteter for øya eller byen du befinner deg i. Så skal du se at en helt ny matverden åpner seg for deg.

Dette kjøper du med deg hjem

Som alle gode ting må også Hellasferien ta slutt en gang, og panikken som oppstår når virkeligheten inntreffer er en gjenganger. I et desperat forsøk på å kunne forlenge den herlige feriefølelsen, løper vi til nærmeste marked eller matbutikk og røsker med oss olivenolje, en fetaost og kanskje en kjøleskapsmagnet eller to. Ved hjemkomst drypper vi oljen over salaten ved godt mot og forsøker å gjenskape magien. Men et sted der, midt imellom nostalgi og besluttsomhet, innser vi den vonde sannheten: Selv om de viktigste ingrediensene er mulige å oppdrive på nærmeste Meny, smaker det aldri helt det samme.

Heldigvis finnes det likevel håp. For selv om vi selvfølgelig ikke kan fylle kofferten med solmodne tomater, er det mye annet vi kan ta med oss som vil løfte smakene hjemme til nye høyder.

Vi rådførte oss med kokken om hvilke, og her er handlelisten:

  1. Ost – gjerne myke oster, fetaost og gruyere
  2. Sauser – spesielt tomatsauser med aubergine
  3. Urter – Urtika (Stornesle), fennikel, oregano, timian, basilikum og mynte
  4. Trachana – en blanding av ris og pasta, laget av 100% luksusmel, sur yoghurt og salt
  5. Fjellte og honning
  6. Oliven og kapers
  7. Vin, vin, vin!