8 gastronomiske distrikter – og enda flere kjøkken
I hovedsak er det tradisjonelle, greske kjøkkenet delt inn i åtte gastronomiske distrikter, der hvert distrikt har sine egne egenskaper og lokale produkter: Kreta, Nord-Hellas, Epirus, Nord-Egeerhavet, De joniske øyer, Kykladene, Peloponnes og Trakia.
Ifølge den anerkjente, greske kokken Mirsini Lampraki, er det nettopp her majoriteten av turistene feiler. Fordi smaksløkene våre fikk en ut-av-deg-sjæl-opplevelse første gang vi smakte moussaka på gresk jord, bestiller vi det igjen og igjen i håp om å gjenskape akkurat samme magien.
Men moussaka smaker ikke det samme over alt, for den lages med ulike ingredienser avhengig av hvor i Hellas du er. På de fleste steder serveres den tro til tradisjonen; med aubergineskiver sautert i olivenolje, toppet med kjøttdeig og forkokt med urter, løk og tomater. I andre områder er det derimot artisjokker som er stjerna i oppskriften. Noen ganger tilberedt med karamellisert løk og feta, andre ganger med lam. Og smakene på de ulike er helt forskjellige!
Derfor er kokkens soleklare første og viktigste tips dette: Spør alltid servitøren etter lokale spesialiteter. Ikke greske spesialiteter, men spesialiteter for øya eller byen du befinner deg i. Så skal du se at en helt ny matverden åpner seg for deg.