Molyvos by night med borgen som våker over byen.

Innsidetips til Lesvos

Har du noen gang lurt på hvordan det er å bo og leve på en gresk øy? Og hva de liker best med hjemstedet sitt? Vi tok en prat med Irene Provatos som bor på Lesvos og her er hennes personlige favoritter. 

Å tilbringe en dag på stranda i Agios Isidoros i Plomari rangerer høyt på listen over favorittsysler også for Irene!

Fortell oss litt om deg selv og ditt forhold til Lesvos!

Lesvos er øya familien min kommer fra. Mine besteforeldre på pappa sin side ble født i byen Plomari, og jeg har utallige finer minner fra å ha besøkt dem gjennom oppveksten. I dag er Lesvos også mitt hjem!
 

Hva er det du liker aller best ved Lesvos?

Lokalbefolkningens gjestfrihet er uten tvil det jeg liker aller best! I tillegg er Lesvos Hellas tredje største øy, så det er nesten umulig å få nok. Man oppdager stadig noe nytt, og kontrastene er store. Her kan du utforske den tradisjonelle, greske kulturen én dag og nyte herlige dager på stranda den neste. Det krystallklare vannet og gastronomien er selvfølgelig også en bonus.
 

Hva er din favoritt ting å gjøre på Lesvos?

Det er vanskelig å velge én ting. Men hvis jeg må, må det nok bli å tilbringe en dag på stranda Agios Isidoros i Plomari. Krystallklart badevann, hvite rullesteiner og gratis parasoller så du kan nyte en forfriskende drink i skyggen. Perfekt!

Vest på øya ligger Sigris forsteinede skog som er en del av Unescos Global Geoparks Network.

Kan du fortelle oss noe de fleste ikke vet om Lesvos?

Lesvos har en forsteinet skog, som siden 2004 har vært medlem av Unescos Global Geoparks Network! Skogen ligger på den vestlige siden av øya og er spredt over et område på 150 kvm, som gjør den til den nest største av sitt slag i verden. Her finner du stående og falne røde, gule, grønne og svarte stammer av ulike typer trær, med gigantiske rotsystemer – og ikke minst Europas høyeste forsteinede tre. Det er over 7 meter høyt!
 

Hva overrasker folk mest når de kommer til Lesvos?

På Lesvos råder gamle tradisjoner og historie høyt, så du kommer virkelig tett på den greske kulturen. At øya er såpass lite kommersiell gjør også at prisnivået er langt lavere her enn andre greske øyer. I tillegg vil det nok omfanget av pittoreske landsbyer, gamle slott og ikoniske kirker overraske mange.  Det er ikke uten grunn at øya lenge har vært assosiert med kunstnere og litterater – som poeten Sappho og maleren Theophilos. Det finnes også flere museer her hvor du kan nyte sistnevntes kunstsamlinger, i tillegg til verk av både Picasso og Matisse. 

Hvorfor ikke innta frokosten på Embeeries kafé i Plomari?

Beste tips for foodies som besøker Lesvos?

Mange kjenner Lesvos som Hellas’ ouzo hovedstad, men en av landets beste olivenoljer produseres også her. På Trygonas Lesvos finner du Protoulis Master Olive Oil Makers hvor du kan følge prosessen der olivenolje lages på tradisjonelt vis – i tillegg til å begi deg ut på en herlig smaksrunde, selvfølgelig. 

For en uforglemmelig lunsj anbefaler jeg Embeeries kafé i Plomari, og hvis du bestiller «Aegean breakfast» vil du takke meg senere. For fantastisk sjømat er det derimot lite som slår Mama Katerina i Ammoudeli. Her kan du nyte både lunsj og middag, og det er enkelt å komme seg dit med en taxi fra Plomari.

For en autentisk restaurantopplevelse anbefales derimot Avlonas, som byr på en uslåelig havutsikt i Gera bukta. Tradisjonelle greske retter tilberedt av ferske, lokale råvarer og toppet med upåklagelig service! Bestill gjerne «kremmidodolmades», dolma med løk og «dolmadakia», vinblader fylt med ris. Super digg!

Skala Eressos er en 4 kilometer lang sandstrand.

Hvor går turen hvis man vil oppleve noe autentisk?

Til havs! Seafari Adventures arrangerer noen fantastiske båtturer, som tar deg med til steder rundt på øya du kun kan nå med båt. Her står både hemmelige strender og kirker på menyen, i tillegg at kapteinen serverer herlige lokale viner.
 

Favorittstrender?

Lesvos byr på et mangfold av strender. Jeg har allerede nevnt Agios Isidoros i Plomari, men hvis du drømmer om en sandstrand bør du ta turen til øyas vestkyst. Skala Eressos er 4 kilometer lang, så du har masse plass å boltre deg på. Vannet er like klart her, men litt kjøligere enn andre steder på øya. Tarti Beach er også en favoritt!

Koselige Skala Sykaminias ligger på Lesvos' nordlige kyst.

Hvordan ser den perfekte dagen på Lesvos ut?

Den perfekte dagen starter med frokost på Embeeries, etterfulgt av en gåtur gjennom Sedounda-dalen. Dette er et område med rikt biologisk mangfold og langs turen vil du oppleve Lesvos mest frodige side, pittoreske broer, brosteinsbelagte smug, vannmøller og flere kapeller – før du kommer til en massiv innsjø, hvor Plomari får vannet sitt fra.

Så er det tid for lunsj på en koselig taverna i Plomari, og kanskje en liten runde innom Dimitra’s – øyas beste klesbutikk! Utpå ettermiddagen kjører du opp til Skala Sykaminias på den nordlige kysten, for en uforglemmelig kulinarisk opplevelse. På tavernaen Mirivilis Mulberry i havna serverer de nemlig utmerket pasta med hummer eller reker. Men ring dem gjerne en dag i forveien og si at du kommer, for denne retten er uhyrlig populær!
 

Hva kan man absolutt ikke gå glipp av?

Foruten ouzo, olivenolje og mat generelt står slottet på Molyvos høyt på listen. Sett gjerne av en hel dag her, for byen Molyvos er en vakker opplevelse i seg selv. Utsikten er slående, gatene fotogene og stemningen upåklagelig! For de som er glade i naturopplevelser kan jeg også avsløre at Lesvos huser over 10 fantastiske fossefall – og den høyeste, Man’Katsa, øyas høyeste, er nærmere 20 meter lang!


Tips & Inspirasjon

Finn din neste drømmeferie

Kombinasjonsreiser

Kombiner ulike reisemål og se mer av landet du besøker. Vi tilbyr kombinasjonsreiser på flere av våre mest populære reisemål.

Se utvalget vårt av kombinasjonsreiser

Våre beste tips for øyhopping

På bloggen vår har vi samlet nyttige tips og sånt som er greit å vite når man skal på øyhopping. Les mer om hvordan du bestiller fly, hotell og båtbilletter – og litt om den greske maten!

Les om øyhopping i Hellas på bloggen

Nyheter fra Apollo

Her har vi samlet våre nye herlige reisemål, reisetyper og hoteller fra Apollo. Finn din favoritt!

Les mer