Notre Dame Paris

Notre Dame i Paris

Notre Dame er en velkjent og historisk bygning i Paris. Katedralen ligger på øya Île de la Cité midt i elven Seinen. Det er sikkert mange som assosierer dette byggverket med filmen ”Ringeren i Notre Dame”, som handler om den pukkelryggede Quasimodo. Filmen er basert på en bok skrevet av den franske forfatteren Victor Hugo. Notre Dame er klassifisert som en verdensarv av UNESCO.

Notre Dame ble bygget under ulike perioder mellom årene 1163-1345 på befal av biskop Maurice de Sully, som igjen dedikerte den til jomfru Maria. Det var også i denne katedralen der Napoleon Baptiste ble kronet til keiser. Notre Dame var en av de første gotiske katedralene i Europa, som har satt stekt preg på utseendet.

I begynnelsen var det heller ikke meningen at bygningen skulle ha de grove buene som går rundt koret og navet, men dette ble nødvendig da veggene begynte å knake da bygningen vokste seg høyere. Dette skapte mye kritikk, siden mange synes at bygningen med disse buene fikk Notre Dames til å se uferdig ut.

I dag har disse oppfatningene endret seg og de grove buene menes å smelte bra inn med resten av utsmykningene på katedralen. Katedralen prydes av et flertall klokker, og den største klokken er ”Emmanuel” – som veier hele 13 tonn. Det sies at når Emmanuel ble støpt så kastet kvinner gull og andre smykker i den nedsmeltede massen – som skal ha en betydning for klokkens klang.

Notre Dame i Paris

Tips før besøket til Notre Dame


Det er gratis å besøke katedralen, men for å komme inn i klokketårnet må man betale en avgift. Det er verdt å nevne at du må gå de 442 trappetrinnene for å komme opp i klokketårnet. Trappen blir gradvis smalere jo høyere du kommer, men vel oppe får du en fantastisk utsikt over Paris. Les mer om priser og annet vedrørende informasjon om å besøke Notre Dame her.

Obs: Etter brannen i Notre Dame 15. april 2019, er katedralen foreløpig stengt for besøkende på ubestemt tid.