Bilde av: Mat i Albania

God mat i Albania

I Albania spiser du både godt og billig. Det lokale kjøkkenet bærer preg av nærheten til Hellas, Tyrkia og Italia. Til maten serveres lokalprodusert øl eller raki, og du kan avslutte måltidet med et glass Skënderbeu konjakk.

Bestill reise til Albania >>

Les flere reisetips

Mange albanske retter består av fisk, lam, kanin eller kylling, som vanligvis krydres med rosmarin, mynte, oregano og basilikum. Albanias nasjonalrett Tavë Kosieär en nydelig lammerett som kokes i leirgryte og serveres med grønnsaker og yoghurtsaus. Fetaost i ulike former finner du nesten alltid på menyen. Her har du noen av Albanias mest karakteristiske retter:

Bilde av: Frukthandel i Albania Frukthandel i Albania
  • Børek – en fyldig pai med ost, spinat eller kjøtt
  • Tasqebap – en slags gryte med lammekjøtt og tomat
  • Paçe – innvollsuppe som man spiser til frokost
  • Pilaf – ris kokt i en spesiell buljong
  • Dolma – fylte vinblader
  • Papare – brød som kokes med egg, ricotta og vann
  • Pashaqofte – en slags suppe fra Gjirokastër med små kjøttboller
  • Tarator – en kald suppe basert på yoghurt og agurk
     

Drikkekultur

Til måltidene kan du med glede ta et glass med brennevinet raki, som lages på druer og smaksettes med anis. Du har kanskje smakt det i et av de andre søreuropeiske landene tidligere, hvis ikke har du mulighet til å stifte bekjentskap med dette sterke, lokalproduserte brennevinet her. Raki serveres i små glass og nytes langsomt under middagen.

 

Kuqaleshe er Albanias mest populære ølmerke og bør absolutt prøvesmakes mens du er i landet. Ølet brygges i Tirana og om man spør lokalbefolkningen om hva navnet betyr svarer de noe i stil med «rød» eller «en kvinne som skiller seg fra mengden». Vi tolker disse mystiske utsagn som at det dreier seg om et pasjonens øl – men om den er brygget med kjærlighet eller om det vekker ens indre lidelser er det bare en måte å finne ut av på.

Skënderbeu konjakk er blitt fremstilt i Albania siden 1967 og lagras kun på eikefat, hvilket bidrar til den herlige og runde smaken. Konjakken selges overalt i Albania, men eksporteres også rundt omkring i verden. Skënderbeu konjakk selges når den er lagret enten 3,5 eller 13 år.

Skal du reise til Saranda, sør i Albania? Les våre tips om gode restauranter, kaféer og barer i Saranda!

 


Tips & Inspirasjon

Bli inspirert av våre reisetips, finn ditt drømmehotell eller meld deg på til vårt nyhetsbrev.

Alle våre reisetips

I våre reiseguider finner du tips på de hyggeligste restaurantene, de fineste strendene, de mest interessante severdighetene med mer!

Les våre reisetips

Finn ditt drømmehotell

Finn det perfekte hotellet med et finsøk. Søk etter bare det som er viktig for deg og sitt igjen med de hotellene som passer deg best.

Gå til hotellsøket

Apollos nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta inspirerende reisetips, gode tilbud, og spennende nyheter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her